Sari la conținut
Căutare Instanțe Asistent Prețuri Ajutor Intrare Creați un cont gratuit
RO RU EN
Casat
Dosarul nr.
2ra-1925/13
Instanța
Curtea Supremă de Justiție · Colegiul civil
Data
18 septembrie 2013
Părțile
Alexandru Arapan împotriva Societatea de asigurări-reasigurări Donaris Group S.A. şi Î.C.S. Top Leasing S.R.L.. Societatea de asigurări-reasigurări Donaris Group S.A. împotriva lui Alexandru Arapan.
Pe scurt
Încasarea primei de asigurare. Contractul de cesiune a creanţei.

2ra-1925/13 — Încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată. Încasarea sumei.

Dosarul nr. 2ra-1925/13 Prima instanţă: Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău Judecător: Panov Ana Instanţa de Apel: Curtea de Apel Chişinău Judecători: Nelea Budăi Nicolae Craiu Maria Guzun Republica Moldova Curtea Supremă de Justiţie DECIZIE 18 septembrie 2013 mun. Chişinău Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie în componenţă: Preşedintele şedinţei, judecătorul Iulia Sîrcu Judecătorii Valentina Clevadî Tamara Chişca-Doneva Nicolae Clima Vera Macinskaia examinînd recursul declarat de Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Alexandru Arapan împotriva Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A.

şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., cu privire la încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată, acţiunea reconvenţională a Societăţii de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. împotriva lui Alexandru Arapan, cu privire la încasarea sumei, împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 04 octombrie 2012, prin care a fost respins apelul declarat de Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. şi menţinută hotărârea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 28 iunie 2010, ACONSTATAT : La 24 noiembrie 2009 Alexandru Arapan, a înaintat în instanţa de judecată o acţiune împotriva Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., cu privire la încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată.

1 În motivarea acţiunii, reclamantul a indicat că, la 22 mai 2009 între Arapan Alexandru şi Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. a fost încheiat contractul de asigurare a mijlocului de transport nr. CSK 2009-Top-0218, conform căruia, a fost asigurat autovehiculul de model „Mazda CX7”, anul fabricării 2007, număr de înmatriculare C NG 533, la suma de 20240 Euro. A indicat reclamantul Arapan Alexandru că, conform pct. 5.1 al Contractului de asigurare, durata valabilităţii contractului era pînă la 21 mai 2010. Totodată reclamantul specifică faptul că, el a achitat prima de asigurare în mărime de 9247 lei. Susţine reclamantul că, la 26 iulie 2009, aflîndu-se în deplasare de serviciu în Federaţia Rusă, în jurul orei 1315 persoane neidentificate i-au răpit mijlocul de transport, care era parcat în faţa casei 3A/11, bd.

Verde, oraşul Moscova, fapt confirmat prin actele procesuale prezentate companiei de asigurare. Mai afirmă Alexandru Arapan că, el a respectat clauzele contractuale şi imediat a informat Compania de Asigurare despre faptul că autovehiculul a fost furat. Ulterior, în sensul recuperării bunului, la întoarcerea în Republica Moldova, reclamantul a prezentat toate actele prevăzute de contractului de asigurare. Consideră reclamantul că, Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., contrar pct. 3.2 al Contractului de Asigurare nu a examinat în termen întinderea daunei şi intenţionat a tergiversat examinarea cazului asigurat. A mai indicat reclamantul că, la 17 septembrie 2009 s-a adresat către Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A.

cu o reclamaţie, însă care nu a fost examinată. Totodată, potrivit extrasului Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., Alexandru Arapan a suportat cheltuieli în sumă de 9870 Euro, pînă la cazul asigurat. Solicită reclamantul Alexandru Arapan, încasarea de la Societatea de asigurări- reasigurări „Donaris Group” S.A. în beneficiul său a prejudiciului material în mărime de 9870 Euro, ca rezultat al cazului asigurat, precum şi cheltuielile de judecată. Ulterior, la 22 aprilie 2010 Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., a depus acţiune reconvenţională împotriva lui Alexandru Arapan, cu privire la încasarea sumei de 220701,75 lei. În motivarea acţiunii reconvenţionale, Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A.

a indicat că, la 22 mai 2009, Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. în calitate de Locator şi Alexandru Arapan în calitate de Locatar, au încheiat contractul de leasing nr. 449/2008, prin care Locatorul s-a obligat să finanţeze procurarea şi să transmită către Locatar dreptul de posesie şi folosinţă asupra automobilului de model „Mazda CX7”, anul fabricării 2007, n/î CNG 533, iar Locatarul s-a obligat să primească şi să folosească autovehiculul transmis de către Locator, achitînd ratele de leasing şi alte plăţi prevăzute de contract. Mai indică Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. că, conform pct. 29.10 al contractului de leasing financiar, Locatarul suportă orice alte cheltuieli 2 privind asigurarea de răspundere civilă de daune, CASCO, a autovehiculului care face obiectul contractului.

Invocă reclamantul că, prima de asigurare la contractul nr. CSK 2009-Top-0218 din 22 mai 2009 este de 1103,08 Euro, cu achitarea primei rate în mărime de 551, 54 Euro la 22 mai 2009, fapt confirmat prin bonul de plată nr. EE 6493356 din 28 mai 2009, iar a doua rată în mărime de 551,54 Euro urma să fie achitată pînă la 22 iulie 2009. Susţine Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. că, automobilul a fost răpit la 26 iulie 2009, după survenirea scadenţei pentru rata a doua a primei de asigurare. Prin dispoziţia directorului general din 16 noiembrie 2009, nr. CSK-09/1652, cazul răpirii automobilului de model „Mazda CX7”, anul fabricării 2007, număr de înmatriculare C NG 533 a fost declarat drept caz neasigurat şi s-a dispus de a prelua creanţa faţă de Alexandru Arapan printr-un acord de cesiune de creanţă.

La 30 iulie 2009 a fost perfectat un acord cu privire la regularizare a dosarului de daune nr. 1430/09 prin care asiguratorul a declarat Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. că cazul declarat conform dosarului de daune nr. 1430/09 din 30 iulie 2009 nu cade sub incidenţa asigurării, din cauza încetării de drept a contractului de asigurare CASCO pe motivul neachitării tranşei a doua a primei de asigurare. Tot prin acest acord părţile au convenit asupra încheierii unui acord de cesiune a creanţei potrivit căruia Alexandru Arapan are datorie faţă de Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. în baza contractului de leasing nr. 449/2008 din 22 mai 2009 în mărime de 239 000 lei. A mai menţionat Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., ca rezultat al calculelor efectuate de către Î.C.S.

„Top Leasing” S.R.L. s-a stabilit că, datoria constituie 220701,7 lei, fiind modificat acordul privind cesionarea creanţei şi micşorată suma datoriei de la 239000 lei la 220701,7 lei. Solicită Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. încasarea de la Alexandru Arapan a sumei de 220701,7 lei. Prin hotărârea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 28 iunie 2010 acţiunea iniţială a fost admisă integral, iar acţiunea reconvenţională a fost respinsă, ca neîntemeiată. Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 14 septembrie 2011, a fost respins apelul declarat Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., fiind menţinută fără modificări hotărîrea Judecătoriei Buiucani, mun.

Chişinău din 28 iunie 2010 pronunţată pe marginea pricinii civile la cererea de chemare în judecată a lui Alexandru Arapan împotriva Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., cu privire la încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată, acţiunea reconvenţională a Societăţii de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. împotriva lui Alexandru Arapan cu privire la încasarea sumei. 3 Prin decizia Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie din 04 aprilie 2012, fiind admis recursul declarat de către Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A.. A fost casată decizia Curţii de Apel Chişinău din 14 septembrie 2011, pricina fiind restituită la rejudecare în ordine de apel în aceiaşi instanţă din faza soluţionării chestiunii de punere a cererii de apel pe rol.

Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 04 octombrie 2012, apelul declarat de Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. a fost admis, fiind menţinută fără modificări hotărîrea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 28 iunie 2010. Invocînd ilegalitatea acestei decizii, la 08 aprilie 2013, Societatea de asigurări- reasigurări „Donaris Group” S.A., a contestat-o cu recurs, solicitînd admiterea recursului, casarea deciziei instanţei de apel şi a hotărîrii primei instanţe, cu pronunţarea unei noi hotărîri prin care acţiunea iniţială înaintată de Arapan Alexandru să fie respinsă ca fiind nefondată, iar acţiunea reconvenţională să fie admisă integral. În motivarea cererii de recurs, recurentul Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A.

a indicat încălcarea de către instanţele de judecată a normelor de drept procedural şi aplicarea incorectă a normelor de drept material. A mai indicat recurentul că, concluziile enunţate în actele judecătoreşti contestate, sunt în contradicţie cu situaţia de fapt din prezenta speţă. Copia motivată a deciziei instanţei de apel a fost expediată în adresa părţilor la 09 noiembrie 2012, însă, la materialele pricinii lipsesc probe care ar confirma data recepţionării de către recurent a copiei motivate a deciziei instanţei de apel, prin urmare, instanţa de recurs consideră recursul este declarat în termen. Studiind materialele dosarului, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră recursul întemeiat şi care urmează a fi admis.

În favoarea concluziei enunţate se invocă următoarele argumente. În conformitate cu prevederile art. 445 alin. (1) lit. b) CPC, instanţa de recurs, după ce judecă recursul este în drept să admită recursul şi să caseze integral sau parţial decizia instanţei de apel şi hotărîrea primei instanţe, pronunţînd o nouă hotărîre. Din materialele cauzei rezultă cu certitudine că, la 22 mai 2009 Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. în calitate de locator, Arapan Alexandru în calitate de locatar şi Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. în calitate de asigurător au încheiat contractul de asigurare a mijlocului de transport nr. CSK 2009-Top-0218, prin care autovehiculul de model „Mazda CX7”, anul producerii 2007, cu numărul de înmatriculare C NG 533 a fost asigurat la suma de 20240 euro.

Conform acestui contract, prima de asigurare urma a fi achitată de către Arapan Alexandru, în două tranşe: prima tranşă pînă la 22 mai 2009 a doua tranşă - pînă la 22 iulie 2009. 4 Totodată, s-a mai constatat că, la 26 iulie 2009 autovehiculul de model „Mazda CX7” cu numărul de înmatriculare C NG 533 a fost răpit în oraşul Moscova, Federaţia Rusă. La 17 septembrie 2009 Arapan Alexandru s-a adresat Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., cu reclamaţie, solicitînd restituirea pagubei ca rezultat al cazului asigurat. La data producerii cazului asigurat a doua tranşă a primei de asigurare nu era achitată de către Arapan Alexandru, în legătură cu ce Societatea de asigurări- reasigurări „Donaris Group” S.A., nu intenţiona achitarea despăgubirii de asigurare.

S-a constatat cu certitudine că, potrivit p. 29.1, al contractului de leasing financiar, Locatarul suportă orice alte cheltuieli privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru daune, CASCO etc, a autoturismului care face obiectul contractului. Punctul 29.11 al contractului prevede că: „Să suporte cheltuielile de asigurare a autoturismului (asigurarea CASCO) şi a răspunderii civile auto pe toată perioada de valabilitate a prezentului contract, achitând anual primele de asigurare. Primele de asigurare se achită deodată, integral, direct la compania de asigurări, cu prezentarea dovezii de plată în aceiaşi zi Locatorului. La asigurarea autoturismului pentru următorul an consecutiv, plata primei de asigurare se efectuează de către Locatar cel târziu în ziua expirării termenului de asigurare.

Admiterea restanţei la achitarea primei de asigurare va constitui temei de reziliere a prezentului contract cu obligaţia Locatarului de restituire a autoturismului şi de recuperare a tuturor cheltuielilor suportate de către Locator în legătura cu încheierea prezentului Contract”. Din materialele pricinii rezultă că, prin dispoziţia Directorului general nr.CSK- 09/1652 prin care cazul răpirii automobilului Mazda CX7 număr de înmatriculare C HG 533 a fost declarat caz neasigurat. Totodată, Colegiul judiciar menţionează că, din actele pricinii se constată că, Arapan Alexandru a achiat a doua tranşă din prima de asigurare la 13 noiembrie 2009 şi nu la 22 iulie 2009, aşa cum prevede clauzele contractului de asigurare a mijloacelor de transport ( auto casco ) nr. CSK 2009 – TOP – 018 din 22 mai 2009 (f.d.

20-12). Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, analizînd situaţia de fapt din prezenta speţă, consideră oportun de a reitera prevederile art. 1323 CC, care statuiază expres că, efectul neachitării unei tranşe a primei de asigurare, nu este plătită, dacă a fost convenită plata în tranşe a acesteia, asigurătorul poate stabili asiguratului, pe cheltuiala acestuia, un termen de plată de 2 săptămâni. Astfel, dacă, după expirarea termenului prevăzut la alin.(1), se produce cazul asigurat, iar în momentul producerii asiguratul este în întârziere cu plata primei sau a dobânzilor datorate, asigurătorul este eliberat de obligaţia sa. Totodată, instanţa de recurs menţionează că, prin contractul de asigurare părţile pot stabili prime de asigurare unice sau periodice.

Primele periodice se plătesc eşalonat în timp pentru întreaga durată a asigurării. În cazul în care asiguratul întîrzie 5 cu plata unei tranşe a primei periodice, asigurătorul poate stabili un termen de 2 săptămîni pentru achitarea acesteia. Termenul de 2 săptămîni este denumit termen de păsuire. Termenul de păsuire este termenul pe care asigurătorul îi poate acorda asiguratului pentru plata tranşelor de primă restante, pentru ca raporturile de asigurare să poată continua şi, deci, să nu fie reziliat contractul de asigurare. Stabilind termen de păsuire asigurătorul trebuie să informeze asiguratul despre consecinţele ce se vor produce în cazul neachitării în termen a tranşei restante. Dacă după expirarea termenului de păsuire de 2 săptămîni se produce cazul asigurat iar asiguratul este pus în întîrziere potrivit art. 617 Cod civil în ce priveşte plata primei şi a dobînzilor aferente ei, asigurătorul este eliberat de obligaţia de a plăti indemnizaţia de asigurare.

În această ordine de idei, instanţa de recurs menţionează că, asigurătorul poate acorda acest termen de păsuire, dar nu este obligat în acest sens. Astfel, Colegiul judiciar al Curţii Supreme de Justiţie accentuiază că, neacordarea acestui termen de păsuire din partea asiguratorului, neachitarea primei de asigurare pînă la data scadenţei, duce direct la încetarea contractului de asigurare. Asiguratorul nu poate acorda garanţii asiguratului contra consecinţelor unui eveniment care poate duce la survenirea cazului asigurat, în situaţia neachitarii primei de asigurare. Instanţa de recurs menţionează că, în condiţiile în care asiguratul Arapan Alexandru, nu a achitat în termen prima de asigurare pînă la 22 iulie 2010 şi nici nu a anunţat asigurătorul S.A.R.

„Donaris Group” S.A. despre intenţia sa de achitare, iar în momentul producerii cazului asigurat 26 iulie 2010, asiguratul a fost în întîrziere cu plata primei sau a dobînzilor aferente, asigurătorul S.A.R. „Donaris Group” S.A. este eliberat de obligaţia de achitare a despăgubirii de asigurare or, în conformitate cu prevederile art. 668 alin. (1) C.C. „contractul încheiat legal obligă părţile nu numai la ceea ce au stipulat expres, dar şi la tot ceea ce rezultă din natura lui în conformitate cu legea, cu uzanţele sau cu principiile echităţi, iar onorarea în mod necorespunzător a obligaţiilor asumate prin act juridic duc iminent la suportarea consecinţelor acestui fapt.

În acest sens, Colegiul judiciar consideră oportun de a reitera şi prevederile art. 18, alin. (1) din Legea nr. 407 din 21 decembrie 2006, cu privire la asigurări care statuiază expres că, contractul de asigurare încetează de drept prin acordul părţilor, precum şi: a) la neachitarea de către asigurat a primei de asigurare în mărimea şi în termenul stabilit; b) la expirarea termenului său de acţiune; c) la îndeplinirea de către asigurător a obligaţiilor contractuale; d) la lichidarea asiguratului persoană juridică sau la decesul asiguratului persoană fizică; e) la lichidarea asigurătorului, în modul stabilit de legislaţie; f) în alte cazuri prevăzute de legislaţie. 6 Consideră instanţa de recurs că, aplicabilitatea normei date este indispensabilă în cadrul judecării pricinii date, deoarece, în speţă dată se atestă existenţa unor relaţii de asigurate şi Legea sus citată reglementează aceste raporturi, fiind o Lege specială în acest sens.

Colegiul judiciar afirmă că, din momentul în care Arapan Alexandru nu a efectuat plata celei de a doua tranşă a primei de asigurare CASCO, contractul nr. CSK 2009-TOP-0218 de asigurare a mijloacelor de transport (auto casco), este reziliat de drept şi că furtul mijlocului de transport MAZDA CX 7 cu n/î CNG 533, nu poate fi calificat drept caz asigurat or, rezilierea contractului de asigurare, duce iminent la încetarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor ce derivă din prevederile acestui contract. În sensul respectiv, instanţa de recurs concluzionează că, sunt neîntemeiate cerinţele înaintate de Arapan Alexandru în cererea de chemare în judecată, din care motive acţiunea înaintată de Alexandru Arapan împotriva Societaţii de asigurări- reasigurări „Donaris Group” S.A.

şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., cu privire la încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată, urmează a fi respinsă ca fiind neîntemeiată. Totodată, în această ordine de idei colegiul judiciar menţionează că, rezilierea contractului nr. CSK 2009-TOP-0218 de asigurare a mijloacelor de transport, încheiat între S.A.R. „Donaris Grup” S.A. şi I.C.S. „Top Leasing” S.R.L., ce a avut loc drept urmare a neachitării tranşei a doua a primei de asigurare de către Arapan Alexandru, prin prisma prevederilor art. 18 alin. (1), lit. a) al Legii cu privire la asigurări, nr. 407- XVI din 21 decembrie 2006, careva obligaţii de despăgubire S.A.R. „Donaris Grup” S.A., nu puteau să existe.

Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie menţionează că, potrivit dispoziţiei nr.CSK-09/1652 emisă de Directorului general al Societăţii de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., s-a dispus a prelua creanţa faţă de Arapan Alexandru, printr-un acord de cesiune de creanţă încheiat cu Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L.. Astfel, prin acordul de cesiune a creanţei pe care o avea Arapan Alexandru faţă de Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. în baza contractului de leasing financiar nr. 449/2008 din 22 mai 2008, a fost perfectat acordul de cesiune a creanţei prin care compania de leasing a cesionat creanţa datorată de Apapan Alexandru acesteia, companiei de asigurări, unde suma datoriei lui Arapan Alexandru faţă de Î.C.S.

„Top Leasing” S.R.L., conform contractului de leasing nr. 449/2008, a constituit 239 000,00 lei. De menţionat că, acordul de cesiune a creanţei, a fost perfectat după ce Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A., a transferat suma de 239 000,00 lei către Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. (f.d. 37-38). Arapan Alexandru, urmează să despăgubească compania de leasing - Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., drept urmare a executării necorespunzătoare a obligaţiilor pe care le avea ultimul, reieşind din prevederile contractului de leasing financiar nr. 7 449/2008 din 22 mai 2008, iar mărimea acestei despăgubiri, reieşind din înscrisurile anexate la materialele dosarului constituind suma de 220 701,75 lei.

Potrivit acordului privind cesionarea creanţei din 16 noiembrie 2009, Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. a cedat către S.A.R. „Donaris Grup” S.A. creanţa faţă de Arapan Alexandru, creanţă născută în baza contractului de leasing financiar nr. 449/2008 din 22 mai 2008. Cesionarea ce a avut loc, fiind o acţiune perfect legală. Ulterior prin anexa la contractul de cesiune a creanţei, a fost stabilită suma concretă care a fost cesionată, 220701,75 lei (f.d. 37-38). În sensul respectiv instanţa de recurs menţionează că, actul juridic (acordul de cesionare a creanţei) încheiat între S.A.R. „Donaris Grup” S.A. şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L. nu are nici o tangenţă cu contractul nr. CSK 2009-TOP-0218 de asigurare a mijloacelor de transport (auto casco).

Astfel, din cele expuse, cu certitudine se confirmă faptul că cazul prezentat nu este un caz asigurat prin prisma normelor dreptului ce reglementează relaţiile de asigurare. Prin urmare, datoria lui Arapan Alexandru faţă I.C.S. „Top Leasing” S.R.L., ulterior prin cesionare de creanţă, faţă de S.A.R. „Donaris Group” S.A. este certă, confirmată fără echivoc, din care motive cererea reconvenţională urmează a fi admisă. În concluzie, Colegiul judiciar al Curţii Supreme de Justiţie menţionează că, urmeză a se încasa din contul lui Arapan Alexandru în beneficiul lui S.A.R. „Donaris Group” S.A. suma de 220701,75 lei cu titlu de datorie.

Din considerentele sus-menţionate şi avînd în vedere faptul că circumstanţele pricinii au fost constatate pe deplin de prima instanţă şi de instanţa de apel, însă normele de drept material au fost aplicate eronat, nefiind necesară verificarea suplimentară de dovezi, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, ajunge la concluzia de a admite recursul declarat de S.A.R. „Donaris Group” S.A., a casa hotărîrea primei instanţe şi decizia instanţei de apel cu pronunţarea unei noi hotărîri. În conformitate cu art. 445 alin. (1) lit. b) Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, DECIDE : Se admite recursul declarat de S.A.R.

„Donaris Group” S.A.. Se casează decizia Curţii de Apel Chişinău din 04 octombrie 2012 şi hotărîrea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 28 iunie 2010, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Alexandru Arapan împotriva Societatea de asigurări- reasigurări „Donaris Group” S.A. şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., cu privire la încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată, acţiunea reconvenţională a Societăţii de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. împotriva 8 lui Alexandru Arapan cu privire la încasarea sumei, cu pronunţarea unei noi hotărîri după cum urmează: Se respinge acţiunea înaintată de Alexandru Arapan împotriva Societatea de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A.

şi Î.C.S. „Top Leasing” S.R.L., cu privire la încasarea prejudiciului material şi a cheltuielilor de judecată. Se admite cererea reconvenţională înaintată de Societatea de asigurări- reasigurări „Donaris Group” S.A. împotriva lui Alexandru Arapan, cu privire la încasarea sumei. Se încasează din contul lui Arapan Alexandru în beneficiul Societaţii de asigurări-reasigurări „Donaris Group” S.A. a sumei de 220701,75 lei, cu titlu de datorie. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii. Preşedintele şedinţei, judecătorul /Semnătura/ Iulia Sîrcu Judecătorii /Semnătura/ Valentina Clevadî /Semnătura/ Tamara Chişca-Doneva /Semnătura/ Nicolae Clima /Semnătura/ Vera Macinskaia Copia corespunde originalului Judecător: Vera Macinskaia 9

Căutați în toată jurisprudența, nu doar în această hotărâre.

Contul gratuit ridică limita la 40 de căutări pe zi, deschide căutarea după sens în română, rusă și engleză și 3 întrebări zilnice către asistent. Fără card bancar.