Sari la conținut
Căutare Instanțe Asistent Prețuri Ajutor Intrare Creați un cont gratuit
RO RU EN
Respins
Dosarul nr.
2ra-1250/13
Instanța
Curtea Supremă de Justiție · Colegiul civil
Data
12 iunie 2013
Părțile
Corduneanu Ioan vs Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Casa Naţională de Asigurări Sociale
Pe scurt
Subiecţii asigurării obligatorii de asistenţă medicală

2ra-1250/13 — Reluarea prestării serviciilor de asistenţă medicală gratuită şi a poliţiei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi repararea prejudiciului material şi moral

prima instanţă: L. Popova dosarul nr. 2ra-1250/13 DECIZIE 12 iunie 2013 mun.

Chişinău Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie în componenţă: Preşedintele şedinţei, judecătorul Iulia Sîrcu Judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Valentina Clevadî, Vera Macinskaia, Ion Vîlcov examinînd recursul declarat de către Corduneanu Ioan, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Corduneanu Ioan împotriva Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale cu privire la reluarea prestării serviciilor de asistenţă medicală gratuită şi a poliţiei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi repararea prejudiciului material şi moral, împotriva hotărîrii Curţii de Apel Chişinău din 19 noiembrie 2012, prin care acţiunea a fost respinsă, c o n s t a t ă La 13 februarie 2012 Corduneanu Ioan a depus cerere de chemare în judecată împotriva Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale cu privire la reluarea prestării serviciilor de asistenţă medicală gratuită şi a poliţiei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi repararea prejudiciului material şi moral.

În motivarea acţiunii reclamantul a indicat că, după atingerea vîrstei de pensionare, la 01 ianuarie 2004 de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină i-a fost eliberată poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală seria 020 nr. 103115. Menţionează reclamantul că, din anul 2007 deţinînd cetăţenia României, primeşte pensia pentru limita de vîrstă de la statul român. În luna noiembrie 2011, adresîndu-se la medicul de familie din sectorul unde domiciliază, a fost informat despre faptul că poliţa de asigurare a sa nu mai este activă, din care considerente nu se mai poate folosi de acordarea asistenţei medicale gratuite garantată de stat prin Legea nr. 1585-XIII din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.

Adresîndu-se la Compania Naţională de Asigurări în Medicină referitor la cazul dat, a fost informat despre faptul că i-a fost retrasă înregistrarea ca asigurat gratuit, odată cu primirea cetăţeniei României şi a pensiei de la statul român. Consideră reclamantul că potrivit art. 4 al. (4) al Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, dînsul face parte din categoria de pensionari asiguraţi de către stat, avînd domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, indică reclamantul că, acţiunile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale de retragere a înregistrării ca asigurat de stat sunt lipsite de temei, avînd în vedere faptul că toată activitatea productivă a sa pe parcursul vieţii pînă la pensionare a fost depusă în economia Republicii Moldova.

Prin urmare, posedarea dublei cetăţenii nu serveşte temei juridic de a-i fi retrasă înregistrarea din registrul asiguraţilor de stat. Mai susţine reclamantul că, pe parcursul acestei perioade de timp, fiind lipsit de asistenţa gratuită de stat, adresîndu-se la medicul de familie a achitat toate serviciile medicale, suportînd astfel cheltuieli în mărime de 5000 lei. De asemenea, în legătură cu apariţia problemelor legate de cazul dat, a avut şi retrăiri sufleteşti, din ce considerente i s-a agravat starea sănătăţii sale.

Prin urmare, solicită reclamantul obligarea pîrîţilor să reia prestarea serviciilor de asistenţă medicală gratuită prevăzută prin Hotărîrea Guvernului nr. 015 din 05 septembrie 2006, precum şi a poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală seria 020 nr. 103115, eliberată de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină la 01 ianuarie 2004, încasarea de la pîrîţi în beneficiul său a sumei de 5000 lei cu titlu de prejudiciu material şi a sumei de 10 000 lei cu titlu de prejudiciu moral, precum şi a tuturor cheltuielilor de judecată. Prin hotărîrea Curţii de Apel Chişinău din 19 noiembrie 2012 acţiunea a fost respinsă. La 09 ianuarie 2013 Corduneanu Ioan a declarat recurs împotriva hotărîrii primei instanţe cerînd admiterea recursului, casarea hotărîrii Curţii de Apel Chişinău din 19 noiembrie 2012 şi emiterea unei noi hotărîri prin care acţiunea să fie admisă.

Recurentul în motivarea recursului a indicat că prima instanţă la emiterea hotărîrii a interpretat eronat legea materială şi a dat o apreciere subiectivă circumstanţelor pricinii. În conformitate cu art. 402 alin. (1) CPC, în vigoare la momentul pronunţării hotărârii primei instanţe, recursul se declară în termen de 20 zile de la data comunicării hotărîrii motivate, dacă legea nu prevede altfel. Materialele cauzei atestă că copia hotărîrii motivate a primei instanţe a fost expediată părţilor de către Curtea de Apel Chişinău la 18 decembrie 2012. Astfel, ţinînd cont de termenul rezonabil în care înştiinţarea a ajuns la destinaţie, prin intermediul serviciului ÎS „Poşta Moldovei”, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră recursul depus în termen.

În conformitate cu art. 444 CPC, prezentul recurs se examinează fără înştiinţarea participanţilor la proces. 2 Studiind materialele dosarului, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră recursul neîntemeiat şi care urmează a fi respins cu menţinerea hotărîrii primei instanţe, din următoarele considerente. În conformitate cu art. 445 al. (1) lit. a) CPC, instanţa, după ce judecă recursul, este în drept să respingă recursul şi să menţină decizia instanţei de apel şi hotărîrea primei instanţe, precum şi încheierile atacate cu recurs.

Din materialele dosarului rezultă că, începînd cu 01 ianuarie 2004 recurentul- reclamant Corduneanu Ioan a devenit beneficiar de asistenţă medicală din partea Republicii Moldova, fiindu-i eliberată poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală seria 020 nr. 103115 12 ianuarie 2004. Începînd cu anul 2007, odată cu obţinerea de către Corduneanu Ioan a cetăţeniei române, acesta în baza cererii depuse a devenit beneficiar de pensie în România, fiindu-i transferate drepturile sociale, inclusive şi cele de asistenţă medical în România.

Conform pct. 12 din Anexa nr. 1 din Hotărîrea Guvernului nr. 1015 din 05 septembrie 2006, poliţele de asigurare pentru persoanele neangajate, asigurate din contul bugetului de stat, se eliberează în baza Listelor de evidenţă nominală a persoanelor neangajate, asigurate din contul bugetului de stat, conform modelului aprobat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, şi prezentate Agenţiilor de către instituţiile responsabile de evidenţa acestor categorii de persoane. La acest segment se constată că, Corduneanu Ioan începînd cu anul 2007, şi anume, din momentul cînd a devenit beneficiar de pensie din România, acesta nu mai deţine statut pensionar din sistemul public de asigurări sociale al Republicii Moldova administrat de Casa Naţională de Asigurări Sociale, ca urmare fiind radiat din listele de evidenţă nominală a persoanelor ce urmau a beneficia de pensie şi de asigurare medicală gratuită.

Potrivit extrasului din baza de date din 22 mai 2012, deţinute de către Compania Naţională de Asigurări Sociale, recurentul-reclamant Corduneanu Ioan nu este beneficiar de pensie în sistemul public de asigurări sociale de stat, prin urmare acesta nu deţine nici statut de pensionar al Republicii Moldova. Conform art. 4 alin.(4) a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr. 1585-XIII din 27 februarie 1998, Guvernul are calitatea de asigurat pentru pensionari cu domiciliul în Republica Moldova, doar care se află la evidenţa instituţiilor abilitate ale Republicii Moldova, la caz Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Potrivit art. 4 alin.(6) din aceiaşi Lege, persoane asigurate pot fi atît cetăţenii Republicii Moldova, cît şi cetăţenii străini şi apatrizii avînd reşedinţa în Republica Moldova, încadraţi în muncă în Republica Moldova în baza unui contract individual de muncă, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii cu domiciliul în Republica Moldova, în interesul cărora au fost plătite prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în mărimea şi în termenul stabilit de legislaţie.

3 Instanţa de recurs reţine că, drepturile sociale ale recurentului Corduneanu Ioan au fost transferate în România în conformitate cu Convenţia între Republica Populară Română şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea în domeniul prevederilor sociale din 24 decembrie 1960, valabilă pentru Republica Moldova şi România pînă în anul 2011. Totodată, reţinînd dispoziţiile art. 5 ale Convenţiei nominalizate mai sus, stipulează că, pensiile se stabilesc şi se plătesc de către organele competente ale Părţii Contractante pe teritoriul căreia domiciliază cetăţeanul îndreptăţit la data cererii de pensie, în conformitate cu legislaţia acestei Părţi Contractante. Dacă pensionarul se muta de pe teritoriul unei Părţi Contractante pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, organul de prevederi sociale care a plătit pensia va sista plata pensiei la sfîrşitul lunii în care a avut loc mutarea.

Organele competente ale Pârţii Contractante pe teritoriul căreia s-a mutat pensionarul, acordă acestuia după mutarea sa, pensia potrivit legislaţiei statului lor, începînd cu prima zi a lunii următoare aceleia în care a avut loc mutarea. Dacă pensionarul care s-a mutat se va reîntoarce pe teritoriul Părţii Contractante unde a domiciliat iniţial, organul de prevederi sociale al acestei Părţi Contractante va relua plata pensiei din prima zi a lunii următoare reîntoarcerii pensionarului. Prin urmare, ulterior redobîndirii cetăţeniei României, recurentul şi-a perfectat actele indicîndu-şi domiciliul în România, fapt ce a generat sistarea plăţilor pensiilor cu remiterea actelor respective în adresa statului România, din partea căruia a beneficiat de achitarea pensiei.

În acest context, instanţa de recurs subliniază că, nu poate servi temei de admitere a cererii de chemare în judecată doar faptul că recurentul-reclamant de fapt a rămas să domicilieze în Republica Moldova, deoarece acesta continue să se afle la evidenţa organelor de resort a României şi beneficiază de plata pensiei în acel stat, iar pentru a se bucura de asigurarea socială a Republicii Moldova şi pentru a fi inclus în lista de evidenţă nominală a persoanelor neangajate, asigurate din contul bugetului de stat, recurentul urmează să fie radiat de la evidenţa organelor abilitate ale României. Aici, prezintă relevanţă şi dispoziţiile art.8 ale Convenţiei, care direct stabilesc că, cetăţenilor unei Părţi contractante, aflaţi pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, li se acordă asistenţă şi îngrijire medicală în condiţiile prevăzute pentru cetăţenii proprii.

În circumstanţele relevate şi în contextul normelor de drept enunţate supra, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră că prima instanţă corect a respins acţiunea ca fiind neîntemeiată. Nu pot fi reţinute argumentele recurentului precum că Casa Naţională de Asigurări Sociale i-a luat dreptul de pensionar al Republicii Moldova, deoarece recurentul din propria dorinţă a ales să fie beneficiar al pensiei în statul român. Din considerentele menţionate şi avînd în vedere faptul că hotărârea recurată este întemeiată şi legală, iar temeiurile invocate de către recurent sunt neîntemeiate, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de 4 Justiţie ajunge la concluzia de a respinge recursul declarat şi de a menţine hotărîrea Curţii de Apel Chişinău din 19 noiembrie 2012. În conformitate cu art. 445 al.

(1) lit. a) CPC, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, d e c i d e Se respinge recursul declarat de către Corduneanu Ioan. Se menţine hotărîrea Curţii de Apel Chişinău din 19 noiembrie 2012, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Corduneanu Ioan împotriva Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale cu privire la reluarea prestării serviciilor de asistenţă medicală gratuită şi a poliţiei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi repararea prejudiciului material şi moral. Decizia este irevocabilă din momentul pronunţării. Preşedintele şedinţei, judecătorul Iulia Sîrcu Judecătorii Tamara Chişca - Doneva Valentina Clevadî Vera Macinskaia Ion Vîlcov 5

Căutați în toată jurisprudența, nu doar în această hotărâre.

Contul gratuit ridică limita la 40 de căutări pe zi, deschide căutarea după sens în română, rusă și engleză și 3 întrebări zilnice către asistent. Fără card bancar.