- Dosarul nr.
- 2ra-1040/13
- Instanța
- Curtea Supremă de Justiție · Colegiul civil
- Data
- 29 mai 2013
- Părțile
- Agenţia Teritorială Bender a CNAM vs Gaţcan Leonid
- Pe scurt
- Răspunderea subiecţiilor sistemului asigurări de asistenţă medicală
2ra-1040/13 — Încasarea datoriei
prima instanţă: I.Malanciuc dosarul nr. 2ra-1040/13 instanţa de apel: A.Minciună, A.Nogai, V.Pruteanu DECIZIE 29 mai 2013 mun.
Chişinău Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie în componenţă: Preşedintele completului, judecătorul Svetlana Filincova Judecătorii Tatiana Vieru, Svetlana Novac, Iurie Diaconu, Iurie Bejenaru, examinînd cererea de recurs declarat de Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină către Gaţcan Leonid privind încasarea sumei, împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 03 octombrie 2012, prin care a fost respins apelul declarat de către Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, cu menţinerea hotărîrii Judecătoriei Dubăsari din 12 aprilie 2012, c o n s t a t ă La 26 ianuarie 2012 Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva lui Gaţcan Leonid privind încasarea sumei.
În motivarea acţiunii reclamantul a indicat că, Gaţcan Leonid Spiridon dispunînd de licenţa nr. 1192 eliberată la 13.12.2006, exercită profesia de avocat şi în conformitate cu p.2 a Anexei nr.2 din Legea nr.1593 din 26.12.2002 aparţine la categoria de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă care se asigură în mod individual. Conform art.4 al.(4) Guvernul are calitatea de asigurat pentru categoriile de persoane neangajate cu domiciliul în Republica Moldova şi aflate la evidenţa instituţiilor abilitate ale Republicii Moldova, specificate la alin. (9), cu excepţia persoanelor obligate prin lege să se asigure în mod individual.
Contrar cerinţelor prevăzute în art. art. 4 alin. (2), (5), art. 10 alin. (2) lit. b) a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr. 1585-XIII din 27.02.1998, art. art. 7. 16, 22 şi 23 a Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală 1593-XV din 26.12.2002, pîrîtul n-a îndeplinit obligaţia privitor la achitarea integrală a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe anul 2009 în sumă de 2637,60 lei, pe anul 2010 în sumă de 2478 lei şi pentru anul 2011 în sumă de 2772 lei. Pîrîtul, Gaţcan Leonid Spiridon a fost informat, prin scrisoare recomandată, despre necesitatea prezentării la Agenţia Teritorială Bender al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină pentru perfectarea documentelor în vederea respectării legislaţiei din domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi achitarea primei de asigurare, ultimul însă a negat această înştiinţare.
Solicită reclamantul prin acţiunea depusă: încasarea de la Gaţcan Leonid Spiridon a sumei primelor de asigurare medicală obligatorie pentru anii 2009-2011 şi a penalităţii, în sumă totală de 9749 lei în beneficiul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, contul 11302250502 al Ministerului Finanţelor, Trezoreria de Stat, şi a cheltuielilor suportate la examinarea cauzei. Ulterior, reprezentantul reclamantului Ştefan Cimbir a concretizat acţiunea şi a indicat că, de fapt pîrîtul Gaţcan Leonid a exercitat profesia de avocat în perioada anilor 2010-2011 şi a solicitat încasarea primei de asigurare şi a penalităţilor anume pe această perioadă în cuantum de 7836,53 lei, dintre care - 5250 lei primele pe aceşti doi ani şi 2586,53 lei penalităţile.
În motivarea cererii de concretizare a invocat următoarele: Din 17.04.2009 Gaţcan Leonid este pensionar MAI. Lista de evidenţă nominală a persoanelor neangajate, asigurate din contul bugetului de stat a fost prezentată către CNAM de către MAI la 30.12.2009. La data de 09.12.2010, contrar prevederilor legale şi competenţei sale teritoriale AT Chişinău a eliberat polita de asigurare obligatorie medicală nr.021761118. La momentul depistării încălcării efectuate de către AT Chişinău către AT Bender a fost dezactivată poliţa de asigurare obligatorie de asistentă medicală pentru anii 2010-2011. Gatcan Leonid nu poate fi asigurat din contul bugetului de stat, deoarece el este obligat să se asigure în mod individual în calitate de avocat.
La fel, consideră reclamantul că Gatcan Leonid nu poate fi scutit de achitarea primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală ca fiind veteran de război pe motiv că potrivit lit.f) al.(1) art. 14 al Legii cu privire la veterani nr.130 din 08.05.2003, el beneficiază de asistentă medicală în conformitate cu volumul asistentei medicale prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistentă medicală şi la asigurare cu medicamentele specifice de bază a bolnavilor după stabilirea diagnosticului definitiv în caz de tuberculoză, boli psihice endogene, boli oncologice maligne, diabet zaharat si insipid, miastenie, nanism hipofizat., fenilchetourie, stare după transplant renal, SIDA, sifilis, alcoolism, narcomanie si toxicomanie, conform programelor de stat prioritare dar nu de tot volumul de asistentă medicală prevăzut de către Programul unic, iar statutul de avocat îl obligă să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă indiferent de alt statut care îl are Gaţcan Leonid.
De asemenea, reprezentantul reclamantului a menţionat că conform art. 6 al. (2) a Titlului II a Regulamentului privind modul de completare, eliberare şi evidenţă a poliţelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1015 din 05.09.2006 cazul atribuirii concomitente a persoanei la categoria de plătitori de prime de asigurare: “asigurat din contul bugetului de stat” şi “persoană neangajată ce se asigură în mod individual” - poliţa de asigurare va fi eliberată persoanei ca “persoană neangajată ce se asigură în mod individual cu excepţia pensionarilor sau invalizilor ce sunt proprietari de terenuri cu destinaţie agricolă, excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultura, fondatori de întreprinderi individuale sau titulari de patentă de întreprinzător”.
Prin hotărîrea Judecătoriei Dubăsari din 12 aprilie 2012 a fost respinsă integral acţiunea. Nefiind de acord cu hotărîrea susmenţionată, la data de 14.05.2012 Compania Naţională de Asigurări în Medicină a declarat apel solicitînd admiterea apelului, casarea hotărîrii Judecătoriei Dubăsari din 12.04.2012, cu emiterea unei noi hotărîri prin care să fie admisă acţiunea integral. Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 03 octombrie 2012 s-a respins apelul declarat de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, cu menţinerea fără modificări a hotărîrii Judecătoriei Dubăsari din 12 aprilie 2012. La 30 ianuarie 2013 Compania Naţională de Asigurări în Medicină a declarat recurs împotriva deciziei instanţei de apel, solicitînd admiterea recursului, casarea deciziei instanţei de apel şi hotărîrii primei instanţe, cu emiterea unei noi hotărîri de admitere a acţiunii.
În motivarea recursului recurentul a indicat că instanţele judecătoreşti au emis soluţii cu încălcarea normelor de drept material şi procesual, nu a elucidat toate circumstanţele cauzei. Totodată, invocă că pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 190 Gaţcan Leonid urmează să se adresează la instituţia medicală cu legitimaţia de veteran de război şi să beneficieze de serviciile enumerate, dar nu de tot volumul serviciilor medicale prevăzute în Programul Unic. Intimatul Gaţcan Leonid nu este asigurat de către Guvern, nu este asigurat în calitate de veteran de război pensionar deoarece nu există aşa categorie de persoane asigurate, dar este obligat să se asigure în mod individual în calitate de avocat.
Studiind materialele cauzei, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră recursul întemeiat şi care urmează a fi admis cu casarea integrală a deciziei instanţei de apel şi a hotărîrii primei instanţe, cu emiterea unei noi hotărîri de admitere a acţiunii din considerentele ce urmează. În conformitate cu art. 445 alin. (1) lit. b) CPC, instanţa de recurs, după ce judecă recursul, este în drept să admită recursul şi să caseze integral sau parţial decizia instanţei de apel şi hotărîrea primei instanţe, pronunţînd o nouă hotărîre. În conformitate cu art. 239 CPC, hotărîrea judecătorească trebuie să fie legală şi întemeiată. Instanţa îşi întemeiază hotărîrea numai pe circumstanţele constatate nemijlocit de instanţă şi pe probele cercetate în şedinţă de judecată.
Din materialele dosarului rezultă că intimatul Gaţcan Leonid Spiridon dispune de licenţa nr. 1192 eliberată la 13.12.2006 şi exercită profesia de avocat. Conform pct. 2 din Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593-XV din 26 decembrie 2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, avocaţii, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, care au obţinut licenţă în modul stabilit de lege, fac parte din categoria de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual.
În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) lit. a), b) al Legii cu privire la asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr. 1585 din 27.02.1998, asiguratul, inclusiv notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii, sunt obligaţi: a) în cazul unităţilor şi al persoanelor fizice, altele decît cele înregistrate de către organul înregistrării de stat, al notarilor publici, al executorilor judecătoreşti şi al avocaţilor, să se înregistreze ca plătitor de prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală la agenţia teritorială a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină în termen de o lună de la data obţinerii certificatului de înregistrare, a licenţei de notar, de executor judecătoresc sau de avocat; ) să achite primele de asigurare în mărimea, în modul şi b în termenele stabilite de legislaţie.
În conformitate cu art.4 alin.(2) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2009 nr. 263-XVI din 11 decembrie 2008, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculată în sumă fixă în valoare absolută pentru categoriile de plătitori prevăzute de Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală se stabileşte pe anul 2010 în sumă de 2478 lei, iar pe anul 2011 în sumă de 2772 lei.
Mai mult ca atît, conform art.23 alin. (1) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, persoanele fizice care se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2, după expirarea termenului de 3 luni de la data intrării în vigoare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul respectiv, vor achita, în termen de 30 de zile calendaristice de la data includerii în categoria respectivă, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în cuantum proporţional numărului de luni complete rămase până la sfârşitul anului de gestiune.
Instanţa de recurs reţine că intimatul Gaţcan Leonid, făcînd parte din categoria de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual, nu a achitat primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe anul 2010 în sumă de 2478 lei şi pentru anul 2011 în sumă de 2772 lei. Prin urmare, Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră că soluţia instanţelor ierarhic inferioare privind respingerea acţiunii ca una neîntemeiată, motiv pentru care, decizia instanţei de apel şi hotărîrea primei instanţe urmează a fi casate, cu emiterea unei noi hotărîri de admitere a acţiunii.
Mai mult ca atît, instanţa de recurs consideră întemeiat argumentul recurentului Compania Naţională de Asigurări în Medicină precum că Gaţcan Leonid nu este asigurat de către Guvern, deoarece conform art. 4 alin. (4) din Legea enunţată, Guvernul are calitatea de asigurat pentru invalizii neangajaţi, cu domiciliul în Republica Moldova şi aflate la evidenţa instituţiilor abilitate ale Republicii Moldova, însă intimatul activează în calitate de avocat.
Totodată, conform prevederilor Regulamentului privind controlul achitării primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, aprobat prin Hotărârea Guvernului RM nr. 1015 din 05 septembrie 2006, agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină efectuează controlul achitării primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de către categoriile de plătitori cărora prima de asigurare li se calculează în sumă fixă în valoare absolută, cu excepţia persoanelor neangajate, pentru care plătitor de prime de asigurare este Guvernul. Astfel, în cazul în care intimatul Gaţcan Leonid nu a achitat primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, recurentul legal s-a adresat în instanţa de judecată.
Din considerentele menţionate, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a admite recursul declarat de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, a casa integral decizia instanţei de apel şi hotărîrea instanţei de fond, cu emiterea unei noi hotărîri de admitere a acţiunii privind încasarea de la Gaţcan Leonid a sumei cu titlul de primă de asigurare obligatorie. La fel, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) al Legii cu privire la asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr. 1585 din 27.02.1998 pentru neplata, în termenul stabilit de legislaţie, a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, asiguratul plăteşte o penalitate, calculată în conformitate cu legislaţia, pentru perioada care începe după scadenţa primei de asigurare şi se încheie în ziua plăţii efective a acesteia.
Prin urmare, instant de recurs v-a dispune încasării penalitate de întîrziere pentru neachitarea în termenul legal a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în mărime de 1843,64 lei pentru anul 2010 şi suma de 742,90 pentru anul 2011, iar în total suma de 2586,53 lei. În conformitate cu art.art. 444, 445 alin. (1) lit. b), 445 alin. (3) CPC, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, d e c i d e Se admite recursul declarat de către Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.
Se casează integral decizia Curţii de Apel Chişinău din 03 octombrie 2012 şi hotărîrea Judecătoriei Dubăsari din 12 aprilie 2012, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină către Gaţcan Leonid privind încasarea sumei pronunţînd o hotărîre nouă, prin care: Se admite integral cererea de chemare în judecată depusă de Agenţia Teritorială Bender în interesele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină către Gaţcan Leonid privind încasarea sumei.
Se încasează de la Gaţcan Leonid în beneficiul Companiei Naţionale de Asigurări în Medecină suma de 5250 (cinci mii două sute cincizeci) lei cu titlu de primă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, şi suma de 2586 (două mii cinci sute optzeci şi şase lei) 53 bani cu titlu de penalitate de întîrziere pentru neachitarea în termenul legal a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, iar în total suma de 7836 (şapte mii opt sute treizeci şi şase) lei 53 bani. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii. Preşedintele şedinţei, judecătorul Svetlana Filincova Judecătorii Tatiana Vieru Svetlana Novac Iurie Diaconu Iurie Bejenaru