- Instanța
- Curtea Europeană a Drepturilor Omului
- Data
- 13 noiembrie 2008
- Stat pârât
- GBR
- Concluzia
- Inadmisibil
Collingborn împotriva Regatului Unit
Traducere în română Auto
Reclamantul este un național britanic. El s-a născut în 1933 și locuiește în Gosport, Hampshire. Guvernul Regatului Unit (“Guvernul”) a fost reprezentat de agentul lor, dna E. Willmott, din Biroul Externo și Commonwealth, Londra. Faptele cazului, astfel cum au fost prezentate de părți, pot fi rezumate după cum urmează. Soția reclamantului a murit la 7 martie 1990 la vârsta de 65 de ani. Ea a primit o pensie de pensie de peste cinci ani. El a făcut o primă anchetă în 1991 la Departamentul de Securitate Socială cu privire la moștenirea unei părți din pensia soției sale și a primit un răspuns negativ.
El a ajuns la vârsta de pensie de stat în ianuarie 1998. El a făcut anchete suplimentare pe parcursul perioadei 2001-2003 cu privire la posibilitatea de a primi pensii suplimentare pe baza contribuțiilor de securitate socială plătite de soția sa și a prezentat o cerere de beneficii la 2 octombrie 2003. Cererea a fost respinsă de Agenția de Beneficii la 9 octombrie 2003. Prin decizia din 12 februarie 2004, Tribunalul de Apeluri pentru Securitate Socială (SSAT) a susținut decizia Agenției de Beneficii privind prestațiile de iubire. Nu a abordat cererea reclamantului de pensie moștenită, deoarece această chestiune nu făcea parte din decizia atacată. Reclamantul a solicitat permisiunea de a face apel la comisarii de Securitate Socială.
Acest lucru a fost refuzat printr-o decizie a comisarului din 18 mai 2004, care a susținut că problema de pensie moștenită nu a fost în fața SSAT, care, prin urmare, nu avea competența de a-l lua în considerare. Reclamantul solicită permisiunea de a solicita revizuirea judiciară a deciziei comisarului. Permisiunea a fost refuzată de dl Justiție Mitting la 18 octombrie 2004, care a observat că comisarii au fost obligați să refuze permisiunea de recurs. El a remarcat că calea corectă de acțiune a reclamantului părea a fi o cerere clară și separată pentru pensie moștenită. Reclamantul a formulat o cerere separată pentru pensie moștenită la 7 martie 2006. El a fost informat de Serviciul de Pensiuni, într-o scrisoare din 23 martie 2006, că pensia sa nu a putut fi crescută.
Apelul său ulterior a fost considerat inadmisibil. SSAT i-a informat că, deoarece decizia relevantă din cazul său din 7 noiembrie 1997, apelul său a fost în afara timpului. Posibilitatea de a obține o pensie de pensionare mai mare a fost introdusă de Legea Națională a Asigurării 1959. Acest lucru a prevăzut plata contribuțiilor suplimentare de securitate socială de către angajați, propunendu-le să primească Pensiunea de Retragere Graduată (GRB) împreună cu pensia de bază a contribuției statului. În cazul în care un om căsătorit care a plătit astfel de contribuții suplimentare a murit, văduva sa a avut dreptul să primească o pensie suplimentară egală cu jumătate din rata GRB decedat. Acest lucru a fost plătit imediat dacă văduva a ajuns deja la vârsta pensionabilă sau la vârsta pensionabilă, atâta timp cât nu s-a recăsătorit.
Schema a oferit astfel o protecție financiară suplimentară pentru văduvele în vârstă. Reforma legislativă ulterioră a încheiat plata contribuțiilor absolvenți în aprilie 1975. Dreptul văduvelor care au primit deja o parte din GRB soțului lor, sau de a-l primi atunci când au ajuns la vârsta pensionabilă, a fost păstrat. GRB a fost înlocuit de Schema de Pensiuni Relaționate de Stat (SERPS), introdusă de Legea Pensiunilor din 1975. Acest lucru, de asemenea, prevede ca văduvele să moștenească o parte din pensia câștigată de soții lor. Dreptul văduvilor de a moșteni o parte din pensia suplimentară câștigată de soțiile lor a intrat în vigoare la 5 aprilie 1979. Bărbații văduvi după acea dată ar putea primi o pensie mai mare, cu condiția ca soțiile lor să îndeplinească condițiile prescrise și că atât soțul și soția au atins vârsta pensionabilă la momentul pierderii în viață, o condiție care nu se aplică văduvelor.
Poziția de securitate socială a văduvilor a fost îmbunătățită în general la 9 aprilie 2001, de la care a devenit întemeiată, în principiu, o apartamentă identică de beneficii de pierdere a vieții (pentru detalii privind dispozițiile legislative relevante, a se vedea Runkee și White v. Regatul Unit, nr. 42949/98 și 53134/99, §§ 18-20, 10 mai 2007). Acest grup de văduvi poate moșteni pensia suplimentară în aceleași condiții ca și văduvele. Potrivit Guvernului, Parlamentul a optat să obțină o egalizare deplină în ceea ce privește pensia suplimentară moștenită în etape. Acest lucru va avea efect la 6 aprilie 2010. Toți văduvii care ajung la vârsta pensionabilă după această dată, indiferent de momentul în care au murit soțiile lor, vor putea solicita pensii suplimentare pe baza contribuțiilor de securitate socială plătite de aceștia din urmă.
Această modificare nu va afecta, prin urmare, reclamantul.
The applicant is a British national. He was born in 1933 and lives in Gosport, Hampshire. The United Kingdom Government (“the Government”) were represented by their Agent, Ms E. Willmott, of the Foreign and Commonwealth Office, London. The facts of the case, as submitted by the parties, may be summarised as follows. The applicant’s wife died on 7 March 1990 at the age of 65. She had been in receipt of a retirement pension for over five years. He made a first enquiry in 1991 to the Department of Social Security about inheriting part of his wife’s pension, and received a negative response.
He reached State pension age in January 1998. He made further enquiries over the period 2001-2003 about the possibility of receiving additional pension on the basis of the social security contributions paid by his wife, and submitted a claim for bereavement benefits on 2 October 2003. The claim was rejected by the Benefits Agency on 9 October 2003. The applicant appealed, and expressly raised the issue of inherited pension. By a decision of 12 February 2004, the Social Security Appeals Tribunal (SSAT) upheld the Benefits Agency’s decision regarding bereavement benefits. It did not address the applicant’s claim for inherited pension, as this matter had not been part of the decision under appeal.
The applicant sought leave to appeal to the Social Security Commissioners. This was refused by a decision of the Commissioner of 18 May 2004, who held that the inherited pension issue had not been before the SSAT, which had therefore lacked jurisdiction to consider it. The applicant applied for permission to seek judicial review of the Commissioner’s decision. Permission was refused by Mr Justice Mitting on 18 October 2004, who observed that the Commissioners had been bound to refuse leave to appeal. He noted that the correct course of action for the applicant seemed to be to make a clear, separate claim for inherited pension. The applicant made a separate claim for inherited pension on 7 March 2006. He was informed by the Pension Service, in a letter dated 23 March 2006, that his pension could not be increased.
His subsequent appeal was held to be inadmissible. The SSAT informed him that since the relevant decision in his case dated from 7 November 1997, his appeal was out of time. The possibility of obtaining a higher retirement pension was introduced by the National Insurance Act 1959. This made provision for the payment of extra social security contributions by employees, entitling them to receive Graduated Retirement Pension (GRB) along with the basic State contributory pension. Where a married man who had paid such extra contributions died, his widow was entitled to receive an additional pension equal to half the rate of the deceased’s GRB. This was payable immediately if the widow had already reached pensionable age, or upon reaching pensionable age, as long as she had not remarried.
The scheme thus afforded some additional financial protection for widows in old age. Subsequent legislative reform ended the payment of graduated contributions in April 1975. The right of widows already receiving part of their husband’s GRB, or to receive it when they reached pensionable age, was preserved. GRB was replaced by State Earnings-Related Pension Scheme (SERPS), introduced by the Pensions Act 1975. This too provided for widows to inherit part of the pension earned by their husbands. The right of widowers to inherit part of the additional pension earned by their wives took effect on 5 April 1979. Men widowed after that date could receive a higher pension on condition that their wives had satisfied the prescribed conditions and that both husband and wife had attained pensionable age at the time of bereavement, a condition that did not apply to widows.
The social security position of widowers was generally improved as of 9 April 2001, from which date they became entitled, in principle, to an identical suite of bereavement benefits to widows (for details of the relevant legislative provisions, see Runkee and White v. the United Kingdom, nos. 42949/98 and 53134/99, §§ 18-20, 10 May 2007). This group of widowers may inherit additional pension under the same conditions as widows. According to the Government, Parliament opted to achieve full equalisation in relation to inherited additional pension in stages. This will take effect on 6 April 2010. All widowers who reach pensionable age after that date, irrespective of when their wives died, will be able to claim additional pension on the basis of the social security contributions paid by the latter.
This change will not, therefore, affect the applicant.