Sari la conținut
Căutare Instanțe Asistent Prețuri Ajutor Intrare Creați un cont gratuit
RO RU EN
Inadmisibil
Dosarul nr.
3ra-1258/14
Instanța
Curtea Supremă de Justiție · Colegiul civil
Data
29 octombrie 2014
Părțile
Stratienco Valerii vs Casa Naţională de Asigurări Sociale
Pe scurt
Temeiurile declarării recursului

3ra-1258/14 — Contestarea actului administrativ

prima instanţă: G. Bivol dosarul nr. 3ra-1258/14 instanţa de apel: N. Vascan, Iu. Cotruţă, E. Clim ÎNCHEIERE 29 octombrie 2014 mun. Chişinău Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie în componenţă: Preşedinte, judecătorul Svetlana Filincova, Judecătorii: Dumitru Mardari, Iurie Bejenaru, examinînd chestiunea admisibilităţii recursului declarat de Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Stratienco Valeri către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova cu privire la recalcularea pensiei, împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 02 iulie 2014, prin care a fost respins apelul declarat de Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, fiind menţinută fără modificări hotărîrea Judecătoriei Centru, mun.

Chişinău din 20 martie 2014, c o n s t a t ă La data de 12 februarie 2014 Stratienco Valeri a depus cerere de chemare în judecată împotriva Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, solicitînd recunoaşterea ilegală a refuzului privind recalcularea pensiei din 18.01.2014 sub nr. V-S-2180/13 emis de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, recunoaşterea legalităţii certificatului cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 eliberat de SA „Mobistil”, obligarea Casei Naţionale de Asigurări a Republicii Moldova să efectueze lui Stratienco Valeri recalcularea pensiei pentru limita de vîrstă cu includerea în calcul a perioadei de activitate de la 02.11.1969 pînă la 01.01.1999 ce constituie 27 ani 11 luni, a datelor incluse în certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 şi să achite pensia recalculată începînd cu 25.07.2013.

În motivarea cererii reclamantul a invocat faptul că la 25.07.2013 în legătură cu atingerea vîrstei de 62 ani a depus la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Ciocana, cererea privind calcularea pensiei pentru limita de vîrstă, iar la data de 05.12.2013 a primit legitimaţia de pensionar seria CN nr. 152574 din care a aflat că i-a fost stabilită pensia în mărime de 1005,06 lei. Nefiind de acord cu pensia calculată, la 16.12.2013 reclamantul a depus o cerere în adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, prin care a solicitat recalcularea pensiei cu includerea în calcul la determinarea cuantumului pensiei a perioadei de activitate în cadrul SA „Mobistil” de la 01.01.1982 - 03.01.1987, deoarece a prezentat certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 eliberat de SA „Mobistil”.

Prin răspunsul Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova nr.V-S-21807/13 din 18.01.2014, reclamantului i s-a refuzat în efectuarea recalculării pensiei. Consideră reclamantul că refuzul Casei Naţionale de Asigurări Sociale este nefondat şi ilegal. Prin hotărîrea judecătoriei Centru mun.

Chişinău din 20.03.2014, a fost admisă acţiunea înaintată de Stratienco Valeri cu declararea ca ilegal refuzul privind recalcularea pensiei din 18.01.2014 sub nr. V-S-2180/13 emis de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova; recunoaşterea ca valabil certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997, eliberat de SA „Mobistil” şi obligarea Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova să efectueze lui Stratienco Valeri recalcularea pensiei pentru limita de vîrstă cu includerea în calcul a perioadei de activitate de la 02.11.1969 pînă la 01.01.1999 ce constituie 27 (douăzeci şi şapte) ani, 11 (unsprezece) luni a datelor incluse în certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 şi să achite pensia recalculată începînd cu 25.07.2013.

Împotriva hotărîrii respective, la data de 15.04.2014 Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova a declarat apel prin care a solicitat casarea hotărîrii primei instanţe şi emiterea unei hotărîri noi prin care cererea de chemare în judecată înaintată de Stratienco Valeri să fie respinsă ca neîntemeiată. Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 02 iulie 2014 a fost respins apelul declarat de Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, fiind menţinută fără modificări Judecătoriei Centru mun. Chişinău din 20 martie 2014. La adoptarea soluţiei sale, instanţa de apel a constatat că, prima instanţă corect a stabilit circumstanţele faptice ale litigiului dat, a apreciat probele conform prevederilor art. 130 CPC şi a adoptat o hotărîre legală şi întemeiată, cu respectarea normelor de drept material şi procesual.

Astfel, s-a stabilit că, la data de 25.07.2013 Stratienco Valeri, în legătură cu atingerea vîrstei de 62 ani, a depus la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Ciocana, cererea privind calcularea pensiei pentru limita de vîrstă, iar la data de 05.12.2013 a 2 primit legitimaţia de pensionar seria CN nr. 152574 potrivit căreia i-a fost stabilită pensia în mărime de 1005,06 lei (f.d. 7). Nefiind de acord cu cuantumul pensiei stabilite, reclamantul a depus o cerere în adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, prin care a solicitat recalcularea pensiei cu includerea în calcul la determinarea cuantumului pensiei a perioadei de activitate în cadrul SA „Mobistil” de la 01.01.1982 – 03.01.1987, deoarece a prezentat certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 eliberat de SA „Mobistil” (f.d.

8,10), însă prin răspunsul nr.V-S-21807 13 din 18.01.2014 Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova i-a refuzat în efectuarea recalculării pensiei, motivînd prin faptul că specialiştii Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ciocana nu au avut posibilitatea de a efectua controlul sumelor indicate în certificatul cu privire la salariu, din motivul lipsei informaţiei despre entitatea care a eliberat certificatul şi salariul indicat în certificat nu poate fi luat în calcul la determinarea cuantumului pensiei, (f.d. 9). Instanţa de apel a menţionat că la materialele pricinii (f.d. 10), este anexat certificatul nr. 297 din 14.08.1997 eliberat de către SA „Mobistil”, în baza cărţilor de salariu, prin care se confirmă că intimatul a activat în cadrul SA „Mobistil” în perioada ianuarie 1982 – martie 1987 şi a primit salariu de la această societate.

Totodată, instanţa a reţinut că conform celor elucidate, certificatul prezentat este contrasemnat de către conducătorul şi contabilul-şef al societăţii nominalizate şi este adeverit prin ştampila SA „Mobistil”. Potrivit art. 51 alin. (1) din Legea nr. 156-XIV din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale, stagiul de cotizare realizat anterior implementării evidenţei individuale se confirmă prin carnetul de muncă sau prin alte acte eliberate în modul stabilit. Conform art. 52 alin. (3) din Legea nominalizată, venitul asigurat se confirmă prin documentele eliberate de întreprinderi, organizaţii, instituţii în care şi-au desfăşurat activitatea asiguraţii sau de organele ierarhic superioare, precum şi de arhive.

Documentele menţionate se perfectează în modul stabilit de Guvern, iar potrivit art. 30 alin. (2) din Legea menţionată organele de asigurări sociale au dreptul de control asupra autenticităţii actelor ce confirmă stagiul de muncă şi venitul asigurat, eliberate de organele abilitate. Astfel, instanţa de apel a menţionat faptul că atît în prima instanţă, cît şi în instanţa de apel, Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, nu a prezentat careva probe pertinente şi concludente ce ar confirma faptul că certificatul prezentat de către Stratienco Valeri, (f.d. 10) a fost eliberat contrar prevederilor legislaţiei în vigoare şi că acesta nu ar corespunde situaţiei de fapt, motiv pentru care instanţa de apel consideră întemeiată şi legală concluzia primei instanţe în 3 vederea recunoaşterii ca fiind valabil certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997, eliberat de SA „Mobistil”.

Totodată, instanţa de apel a considerat întemeiată şi legală concluzia primei instanţe cu privire la recunoaşterea ca fiind ilegal refuzul privind recalcularea pensiei din 18.01.2014 sub nr. V-S-2180/13 emis de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova şi obligarea Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova să efectueze lui Stratienco Valeri recalcularea pensiei pentru limita de vîrstă cu includerea în calcul a perioadei de activitate de la 02.11.1969 pînă la 01.01.1999 ce constituie 27 ani, 11 luni luînd în consideraţie datele incluse în certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 şi să achite pensia recalculată începînd cu 25.07.2013, or, argumentul apelantului de altfel invocat şi în prima instanţă cu referire la imposibilitatea specialiştilor Casei Naţionale de Asigurări Sociale de a verifica datele indicate în certificatul prezentat de către Stratienco Valeri, nu-i poate fi imputată acestuia, dat fiind faptul că perioada de activitate pe care o indică, este confirmată prin carnetul de muncă anexat la materialele cauzei, potrivit căruia Stratienco Valerii a activat în perioada 02.11.1969-01.01.1999, adică o perioadă de 27 ani şi 11 luni (f.d.

11-16). Astfel, instanţa de apel a considerat că prima instanţă a examinat sub toate aspectele, şi a soluţionat legal pricina respectivă, dînd o apreciere corectă, temeinică şi nepărtinitoare circumstanţelor pricinii, apreciind totodată prevederile legislaţiei în vigoare aplicabile speţei în cauză. La 11 august 2014 Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, a contestat cu recurs decizia Curţii de Apel Chişinău din 02 iulie 2014, solicitînd admiterea recursului, casarea deciziei instanţei de apel şi a hotărîrii primei instanţe, cu pronunţarea unei noi hotărîri de respingere a acţiunii. În motivarea recursului recurentul a indicat următoarele încălcări: - Atît instanţa de fond cît şi instanţa de apel, n-au aplicat corect normele de drept material.

- Consideră că, la depunerea cererii pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă intimatul, Stratienco Valeri a prezentat certificatul cu privire la salariu nr. 297 din 14.08.1997 pentru perioada de activitate de la 01.01.1982 pînă la 31.03.1987 eliberat de către SA „Mobistil”. - Deoarece specialiştii Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ciocana nu au avut posibilitatea de a efectua controlul sumelor indicate în certificatul cu privire la salariu, din motivul lipsei de informaţiei despre entitatea care a eliberat certificatul şi salariul indicat în certificat nu poate fi luat în calcul la determinarea cuantumului pensiei. - Mai mult ca atît, în conformitate cu art. 118 alin. (1) CPC fiecare parte trebuie să dovedească circumstanţele pe care le invocă drept temei al 4 pretenţiilor şi obiecţiilor sale dacă legea nu dispune altfel, intimatul nu a prezentat careva dovezi că SA „Mobistil” ar fi fost lichidată iar arhiva instituţiei ar fi fost pierdută.

În cazul apariţiei unor circumstanţe noi referitoare la stagiul de cotizare, venitul asigurat, ce au avut loc pînă la acordarea drepturilor la pensie CTAS Ciocana va reexamina dreptul la pensie. La 22 septembrie 2014 Stratienco Valeri prin intermediul cancelariei a depus o referinţă, invocînd dezacordul cu recursul declarat de Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, solicitînd respingerea acestuia, cu menţinerea hotărîrii contestate. Examinînd temeiurile recursului în raport cu materialele pricinii civile, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră că recursul declarat este inadmisibil. În conformitate cu art.432 CPC, părţile şi alţi participanţi la proces sunt în drept să declare recurs în cazul în care se invocă încălcarea esenţială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a normelor de drept procedural.

Conform prevederilor art. 433 lit. a) CPC, cererea de recurs se consideră inadmisibilă în cazul în care recursul nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art.432 alin.(2), (3) şi (4) CPC. Completul Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră că recursul declarat de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 432, alin.(2), (3) şi (4) CPC. Astfel, analizînd actele cauzei Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ constată că, argumentele recurentului se limitează la situaţia de apreciere de către instanţele ierarhic inferioare a circumstanţelor de fapt a cauzei.

Instanţele judecătoreşti au examinat pricina sub toate aspectele, au verificat şi au apreciat corect probele prezentate, iar argumentele invocate în recursul declarat de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, în esenţa lor, sînt similare argumentelor invocate atît în prima instanţă cît şi în instanţa de apel şi sînt expuse asupra circumstanţelor de fapt şi nu de drept, cărora instanţa de apel le-a dat o apreciere corectă, avînd la bază cumulul de dovezi administrate în cadrul dezbaterilor judiciare, apreciate conform cerinţelor art. 130 CPC. Totodată, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie reiterează şi faptul că procedura admisibilităţii constă în verificarea faptului, dacă motivele invocate în recurs se încadrează în cele prevăzute în art. art. 432, alin.(2), (3) şi (4) CPC, fără a se examina temeinicia lor.

Pe cînd, alte argumente invocate în recurs nu au relevanţă, deoarece nu denotă încălcarea esenţială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a 5 normelor de drept procedural, respectiv nu constituie temei de casare a deciziei recurate şi urmează a fi respinse, or recursul exercitat conform secţiunii a II-a are caracter devolutiv numai asupra problemelor de drept material şi procedural, verificîndu-se numai legalitatea deciziei dar nu şi temeinicia în fapt.

Aici, completul Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie reiterează că conform jurisprudenţei CEDO, recursurile trebuie să fie efective, adică să fie capabile să ofere îndreptarea situaţiei prezentate în cerere, la fel recursul trebuie să posede puterea de a îndrepta în mod direct starea de lucruri (cauza Purcell contra Irlandei, 16 aprilie 1991), însă motivele recursului invocat în speţă sunt similare celor invocate în cadrul judecării pricinii, asupra căror instanţa de apel s-a pronunţat în mod corespunzător. Distinct de cele relatate, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a considera recursul declarat de Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova ca inadmisibil.

În conformitate cu art. art. 270, 431 alin. (2), art. 433 lit. a), art. 440 CPC, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, d i s p u n e: Recursul declarat de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, se consideră inadmisibil. Încheierea este irevocabilă din momentul emiterii. Preşedintele completului, judecătorul Svetlana Filincova Judecătorii Dumitru Mardari Iurie Bejenaru 6

Căutați în toată jurisprudența, nu doar în această hotărâre.

Contul gratuit ridică limita la 40 de căutări pe zi, deschide căutarea după sens în română, rusă și engleză și 3 întrebări zilnice către asistent. Fără card bancar.