- Dosarul nr.
- 2ra-2103/13
- Instanța
- Curtea Supremă de Justiție · Colegiul civil
- Data
- 11 septembrie 2013
- Părțile
- Bejinari Petru vs SAR Donaris Group SA
- Pe scurt
- Contractul de asigurare
2ra-2103/13 — Încasarea despăgubirilor de asigurare
Prima instanţă: M.Diaconu dosar nr.2ra-2103/2013 Instanţa de apel : M. Ciugureanu, M. Moraru, G. Zubati DECIZIE 11 septembrie 2013 mun.
Chişinău Colegiul civil,comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie în componenţă : Preşedintele şedinţei, judecătorul Iulia Sîrcu Judecătorii Vera Macinskaia, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva Galina Stratulat examinînd recursul declarat de către Petru Bejinari în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Petru Bejinari împotriva Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare, împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 06 decembrie 2012, prin care a fost respins apelul declarat de către Petru Bejinari şi menţinută hotărîrea Judecătoriei Buiucani mun.Chişinău din 15 iunie 2012 prin care acţiunea a fost respinsă c o n s t a t ă La 25 ianuarie 2012 Petru Bejinari s-a adresat în instanţa de judecată împotriva Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare.
În motivarea acţiunii a indicat că la 29 august 2009, în calitate de locatar a încheiat cu ÎCS „Top Leasing” SRL, în calitate de locator contractul de leasing financiar nr. 880/2009 conform căruia ultima s-a obligat să finanţeze procurarea şi transmiterea către el a autoturismului de modelul „Mitsubishi Outlander”, serie şasiu: JMBXRCU5W8U000969, serie motor: 4G69NN4685. Conform p. 29.11. al acestui contract locatarul a fost obligat să achite cheltuielile de asigurare a autoturismului. Tot în acea zi, între ÎCS „Top Leasing” SRL, în calitate de asigurat şi „Donaris Group” SA, în calitate de asigurător a fost încheiat contractul nr. CSK 2009-TOP-0391 de asigurare a mijloacelor de transport, conform căruia a fost asigurat mijlocul de transport - autoturismul de modelul „Mitsubishi Outlander”, anul producerii 2008, nr. de înmatriculare СОВ 967, nr. caroseriei: JMBXRCU5W8U000969, nr. motor: 4G69NN4685.
Tot la 29 august 2009 de către „Donaris Group” SA a fost emisă Poliţa de asigurare seria CSK nr. 2009-TOP-0391. După executarea deplină a obligaţiunilor prevăzute de contractul de leasing financiar nr. 880/2009 din 29 august 2009 la 23 decembrie 2009 ÎCS „Top Leasing” SRL i-a transmis automobilul „Mitsubishi Outlander” cu nr. de înmatriculare СОВ 967 în proprietate. La 29 decembrie 2009 Petru Bejinari a primit certificat de înmatriculare a autoturismului, căruia i s-a atribuit nr. de înmatriculare FRAL 896. Astfel, conform adendumului „A” din 29 decembrie 2009 “Asigurat” în contractul nr. CSK2009-TOP- 0391 din 29 august 2009 a devenit Petru Bejinari. Mai menţionează că la 08 iulie 2010 la kilometrul 33 a şoselei de centură a or.
Moscova (МКАД) a avut loc un accident rutier în care a fost implicat şi autoturismul „Mitsubishi Outlander”, cu nr. de înmatriculare FR AL 896. Conform certificatului privind accidentul rutier eliberat de către organul competent al Federaţiei Ruse vinovat în comiterea accidentului rutier a fost recunoscut Nicolai Filippovici, care conducea autocamionul MAZ-53 366-020 cu nr. de înmatriculare P 092 ВС 67. La 12 iulie 2010 Petru Bejinari s-a adresat cu o cerere către „Donaris Group” SA prin care a solicitat plata despăgubirii de asigurare. Totodată companiei „Donaris Group” SA i-a fost prezentat certificatul despre accidentul rutier eliberat de către organul competent al Federaţiei Ruse, care a investigat cazul, în aceiaşi zi de către Asigurător a fost pornit dosarul de daune nr. 1457/10.
Deşi la p. 3.2 al contractului de asigurare este prevăzut că SAR „Donaris Group” SA este obligată ca în termen de 30 zile de la prezentarea de către Asigurat a actelor necesare pentru regularizarea daunei să examineze pretenţia de despăgubire şi să emită o hotărîre de plată sau de refuz în despăgubire. În pofida faptului că de la ziua depunerii cererii de despăgubire şi prezentării certificatului despre accidentul rutier au trecut cinci luni de zile, asigurătorul nu a adoptat nici o decizie, prin ce încalcă grav drepturile asiguratului. Solicită, reclamantul, încasarea din contul “Donaris Grup” SA în beneficiul său a despăgubirii de asigurare conform contractului nr. CSK 2009-TOP-0391în sumă de 136 986,00 lei şi penalitatea pentru neachitarea în termen în sumă de 34657,45 lei.
Prin hotărîrea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 15 iunie 2012, acţiunea a fost respinsă. Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 06 decembrie 2012 a fost respins apelul declarat de către Petru Bejinari, fiind menţinută hotărîrea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 15 iunie 2012. La 12 aprilie 2013 Petru Bejinari a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 06 decembrie 2012, solicitînd pronunţarea unei noi hotărîri de admitere a acţiunii. În motivarea recursului a invocat că instanţele judecătoreşti la emiterea hotărîrilor au aplicat eronat normele de drept material şi procedural, nu au aplicat legea care trebuia să fie aplicată, au aplicat o lege care nu trebuia să fie aplicată, au interpretat în mod eronat legea.
Studiind materialele dosarului, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră recursul întemeiat şi care urmează a fi admis, cu casarea deciziei Curţii de Apel Chişinău din 06 decembrie 2012 şi a hotărîrii Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 15 iunie 2012, şi pronunţarea unei noi hotărîri din următoarele considerente. În conformitate cu art. 445 alin. (1) lit. b) CPC, instanţa de recurs, după ce judecă recursul, este în drept să admită recursul şi să caseze integral sau parţial decizia instanţei de apel şi hotărîrea primei instanţe, pronunţînd o nouă hotărîre.
Materialele cauzei denotă, că la 29 august 2009 între ICS „Top Lesing” SRL în calitate de locator şi Petru Bejinari în calitate de locatar, a fost încheiat contractul de leasing financiar nr.880/2009, conform căruia locatorul s-a obligat să finaţeze procurarea şi să transmită către locatar dreptul de posesiune şi folosinţă a autoturismului de model Mitsubishi Outlander, seria şasiu : JMBXRCU5W8U000969, serie motor : 4G69NN4685, iar locatarul se obligă să primească şi să folosească autoturismul transmis de către locator, achitînd ratele de leasing şi alte plăţi prevăzute de contractul menţionat (f.d.6-11).
Prin contractul de asigurare a mijloacelor de transport (auto casco) nr. CSK 2009 – Top – 0391, SAR „Donaris Group” SA în calitate de asigurator şi TOP Leasing în calitate de asigurat, a fost asigurat mijlocul de transport de model Mitsubishi Outlander, seria şasiu : JMBXRCU5W8U000969, serie motor : 4G69NN4685, pentru perioada 29 august 2009 – 28 august 2010 (f.d.14 – 16). Conform ADENDUM „A” la poliţa şi contractul de asigurare a mijloacelor de transport (auto-Combi) nr. CSK 2009 – Top – 0391, din 29 decembrie 2009, în legătură cu achitarea integrală a obligaţiilor faţă de contractul de leasing nr.880/2009 din 29 august 2009, calitatea de asigurat în contractul Casco nr.CSK2009-TOP-0391 din 29 august 2009 şi a poliţei ser.AU 0045469 din 29 august 2009, a revenit lui Petru Bejinari (f.d.19).
La 08 iulie 2010, la kilometrul 33 a şoselei de centură a or. Moscova (МКАД) a avut loc un accident rutier în care a fost implicat autoturismul „Mitsubishi Outlander”, cu nr. de înmatriculare FRAL 896. Conform certificatului privind accidentul rutier eliberat de către organul competent al Federaţiei Ruse vinovat în comiterea accidentului rutier a fost recunoscut Nicolai Filippovici, care conducea autocamionul MAZ-53 366-020 cu nr. de înmatriculare P 092 ВС 67 (f.d.22-24). De către Petru Bejinari la 12 iulie 2010 în adresa SAR „Donaris Group” SA a fost înaintată cererea de încasare a prejudiciului nr.1457/10, prin care a solicitat încasarea prejudiciului în legătură cu deteriorarea autoturismului său, pe teritoriul Federaţiei Ruse (f.d.21).
Prin scrisoarea SAR „Donaris Group” SA nr.05/664 din 15 iulie 2010 adresată OOO „Росгосстрах” – compania la care era asigurat mijlocul de transport MAZ-53 366- 020 cu nr. de înmatriculare P 092 ВС 67 – condus de către Nicolai Filippovici, a fost solicitată informaţia despre achitarea despăgubirilor (f.d.35), respectiv OOO „Росгосстрах” prin răspunsul nr.24707 din 16 august 2010 a informat că la 08 iulie 2010 Petru Bejinari s-a adresat cu o astfel de cerere, după care la 09 iulie 2010 s-a refuzat de cererea menţionată, în legătură cu aceasta cauza a fost încetată şi despăgubirea nu a fost achitată (f.d.36). În cadrul examinării cauzei, de către prima instanţă prin încheierea din 10 februarie 2011 a fost dispusă examinarea autotehnică a autoturismului „Mitsubishi Outlander”, cu nr. de înmatriculare FRAL 896, punînd în sarcina expertului stabilirea mărimii prejudiciului cauzat prin deteriorare în rezultatul accidentului rutier din 08 iulie 2010 (f.d.38).
Conform raportului de expertiză nr.0290605 din 30 martie 2011, costul reparaţiei autoturismului „Mitsubishi Outlander”, cu nr. de înmatriculare FRAL 896, la momentul efectuării expertizei constituie 136 986,00 lei (f.d.40). Conform art.1301 Cod Civil, prin contract de asigurare, asiguratul se obligă să plătească asigurătorului prima de asigurare, iar acesta se obligă să plătească, la producerea riscului asigurat, asiguratului sau unui terţ (beneficiarului asigurării) suma asigurată ori despăgubirea, în limitele şi în termenele convenite. La fel, instanţa de recurs reţine şi prevederile art. 1315 alin. (1) lit. b) Cod civil, care statuează că asigurătorul este obligat să efectueze plata, la apariţia dreptului asiguratului sau a beneficiarului asigurării de a încasa suma asigurată sau despăgubirea de asigurare, în termenul stabilit în condiţiile de asigurare.
În sensul normei enunţate, se va remarca că, după cum s-a constatat în speţă la 08 iulie 2010 s-a produs cazul asigurat, astfel odată cu producerea acestuia a apărut şi obligaţia asigurătorului de a plăti despăgubirea de asigurare. Conform art.22 alin.(11) al Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22.12.2006, dacă, la data producerii accidentului de autovehicul, persoana păgubită are în vigoare un contract de asigurare de bunuri pentru bunurile avariate sau distruse prin accidentul de autovehicul, posesorul unor astfel de bunuri va fi despăgubit în temeiul acelui contract.
Reieşind din constatările descrise, instanţa de recurs reţine drept incorectă concluzia instanţelor inferioare cu referire la faptul că asiguratorul - SAR „Donaris Group” SA justificat a refuzat în achitarea despăgubirilor în urma accidentului rutier, motivîndu-şi soluţia prin aceea că reclamantul a refuzat de la despăgubirea pe care ar fi putut să o primească de la terţa persoană responsabilă de daună, adică compania de asigurare la care era asigurat autoturismul condus de către persoana vinovată de comiterea accidentului rutier. Referitor la argumentul invocat în decizia contestată, instanţa de recurs ţine să menţioneze faptul că în răspunsurile expediate de către OOO „Росгосстрах” este expres indicat că o astfel de cerere a fost depusă de către Ivan Bejinari, pe cînd calitatea de asigurat care şi este proprietarul autoturismului este Petru Bejenari.
Prin urmare, se constată că Petru Bejinari nu a depus careva cereri către OOO „Росгосстрах” cu privire la achitarea despăgubirii şi nici cerere de anulare a dosarului de daune, mai mult ca atît materialele cauzei nu conţin careva date despre faptul că Ion Bejinari dispunea de astfel de împuterniciri de la Petru Bejinari. De asemenea instanţa de recurs apreciază critic argumentul instanţelor inferioare cu referire la faptul că între părţile implicate în accident a fost încheiat un acord de împăcare şi dosarul contravenţional în privinţa lui Nicolai Filipovici pe acest motiv nu a fost pornit, deoarece certificatul cu privire la accidentul rutier din 08 iulie 2010 (f.d.22- 23) şi încheierea MAI a F.Ruse (f.d.24) nu conţin astfel de date, aceasta fiind o concluzia neargumentată.
Respectiv, referirea la pct.4.5 al contractului de asigurare în care se indică că dacă asiguratul renunţă la pretenţiile sale faţă de terţ sau la drepturile sale care constituie temeiul acestor pretenţii, asiguratorul este scutit de la plata acelei părţi de despăgubire pe care ar fi putut-o pretinde, în măsura temeiurilor, de la terţ, temei care a şi stat la baza respingerii acţiunii este neîntemeiată, mai mult ca atît pct.4.5. al contractului de asigurare nici nu conţine astfel de prevederi (f.d.14-16). Conform art.6 alin.(6) al Legii cu privire la asigurări nr. 407-XVI din 21.12.2006, în caz de încălcare a termenului de plată a indemnizaţiei de asigurare sau a despăgubirii de asigurare din vina asigurătorului, acesta va plăti asiguratului, beneficiarului asigurării şi/sau păgubitului, pentru fiecare zi de întîrziere, penalitate de 0,1% din suma indemnizaţiei sau despăgubirii.
Astfel, după cum denotă materialele cauzei, perioada de întîrziere a SAR „Donaris Group” S.A. pentru achitarea despăgubirii de asigurare constituie 253 zile, 13 august 2010 – 22 aprilie 2011, şi penalitatea pentru neachitarea în termen a despăgubirii de asigurare pe cazul dat constituie suma de 34657,45 lei (136,986,00 lei / 1000 x 253zile) pe care asigurătorul urmează s-o achite asiguratului. Referitor la cerinţa recurentului cu privire la încasarea din contul intimatului a cheltuielilor pentru efectuarea expertizei în mărime de 1440 lei, aceasta urmează a fi respinsă din motiv că materialele cauzei nu conţin careva confirmare de achiare a acesteia.
În această ordine de idei, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră greşită concluzia instanţelor inferioare expusă în hotărîri, şi în contradicţie cu circumstanţele pricinii, fiind dată cu interpretarea eronată a prevederilor ce guvernează raportul juridic în litigiu. Din considerentele menţionate şi avînd în vedere faptul că circumstanţele pricinii au fost stabilite, însă normele de drept material au fost aplicate eronat şi nu este necesară verificarea suplimentară a cărorva dovezi, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a admite recursul declarat, de a casa hotărîrile judecătoreşti, şi de a emite o nouă hotărîre prin care a admite acţiunea lui Petru Bejinari împotriva Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare.
Avînd în vedere faptul că valoarea acţiunii cu care s-a adresat în instanţă reclamantul în apărarea drepturilor şi intereselor legale, a constituit în total suma de 171643, 45 (136 986.00 lei + 34657,45 lei), conform art.3 alin.(1) lit. a) al Legii taxei de stat, taxa de stat constituie suma de 5149,30 lei, pîrîtul ca parte care a pierdut procesul civil, conform art.98 CPC, are obligaţia de a achita înbeneficiul statului taxa de stat în sumă de 5149 lei (171643,45 lei x 3% = 5149, 30 lei). În conformitate cu art. 444, art. 445 alin.(1) lit. b) CPC, art.445 alin.(3), Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie d e c i d e : Se admite recursul declarat de către Petru Bejinari.
Se casează decizia Curţii de Apel Chişinău din 06 decembrie 2012 şi hotărîrea Judecătoriei Buiucani mun.Chişinău din 15 iunie 2012, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Petru Bejinari împotriva Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare şi a penalităţii, se emite o nouă hotărîre prin care : Se admite acţiunea înaintată de către Petru Bejinari împotriva Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare şi a penalităţii. Se încasează din contul Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” în beneficiul lui Petru Bejinari suma de 136 986.00 (una sută treizeci şi şase mii nouă sute optzeci şi şase) lei cu titlu de despăgubire de asigurare.
Se încasează din contul Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” în beneficiul lui Petru Bejinari suma de 34657,45 (treizeci şi patru mii şase sute cincizeci şi şapte) lei cu titlu de penalitate. Se încasează din contul Societăţii pe Acţiuni „Donaris Grup” în beneficiul statului taxa de stat în sumă de 5149, 30 (cinci mii una sută patruzeci şi nouă) lei. În rest acţiunea lui Petru Bejinari se respinge. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii. Preşedintele şedinţei, judecătorul Iulia Sîrcu Judecătorii Vera Macinskaia Valentina Clevadî Tamara Chişca-Doneva Galina Stratulat