- Dosarul nr.
- 2ra-1107/16
- Instanța
- Curtea Supremă de Justiție · Colegiul civil
- Data
- 9 iunie 2016
- Părțile
- SA Moldasig vs Janău Victor
- Pe scurt
- Încasarea în ordine de regres a despăgubirii de asigurare de la persoana vinovată de producerea accidentului rutier şi care nu era inclus cu drept de a conduce autovehiculul în contractul de asigurare
2ra-1107/16 — Încasarea în ordine de regres a sumei și cheltuielilor de judecată
prima instanţă: V. Criucicova dosarul nr.2ra-1107/16 instanţa de apel: N. Traciuc, M. Anton şi I. Cotruţă DECIZIE 09 iunie 2016 mun.
Chişinău Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie în componenţă: Preşedinte, judecătorul: Svetlana Filincova Judecătorii: Galina Stratulat, Iurie Bejenaru Dumitru Mardari şi Sveatoslav Moldovan examinând recursul declarat de reprezentantul Adam Gheorghii în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig”, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de reprezentantul Oleg Boian în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” împotriva lui Janău Victor cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare în ordine de regres şi cheltuielilor de judecată, împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 03 decembrie 2015, prin care s-a admis apelul declarat de Janău Victor, s-a casat hotărârea Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015 şi s-a emis o nouă hotărâre de respingere a acţiunii ca fiind neîntemeiată c o n s t a t ă: Prin procura din 24 decembrie 2014 Boian Oleg a fost împuternicit de societatea pe acţiuni ,,Moldasig” să-i reprezinte interesele în instanţa de judecată cu dreptul de a semna şi depune cerere de chemare în judecată (f.d.
25). La 02 martie 2015 prin intermediul oficiului poştal reprezentantul Boian Oleg a depus în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” cerere de chemare în judecată împotriva lui Janău Victor cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare în ordine de regres şi cheltuielilor de judecată. În motivarea cererii de chemare în judecată reprezentantul Boian Oleg a indicat că la 09 august 2013 s-a produs accidentul rutier cu implicarea automobilului de model VW Transporter, număr de înmatriculare CL AM 436, condus de Janău Victor şi automobilul de model Renault Espace, număr de înmatriculare CP 201 FS, condus de Cioara Vasilii. Vinovat de producerea accidentului rutier şi cauzarea prejudiciului automobilului de model Renault Espace, număr de înmatriculare CP 201 FS este Janău Victor, care posedă certificat de asigurare obligatorie de răspundere civilă nr. AG4707787.
Societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a întocmit dosar de daune sub numărul D/RCA/13-2162/GE. La 25 august 2014 societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a întocmit proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, prin care de comun acord cu părţile au stabilit defectele aduse automobilului de model Renault Espace, număr de înmatriculare CP 201 FS în urma accidentului rutier. Conform devizului de calcul suma despăgubirii de asigurare pentru repararea prejudiciului este de 20 000 lei, care a fost achitată beneficiarului despăgubirii de asigurare Cioară Ludmila la 05 septembrie 2014. Societatea pe acţiuni ,,Moldasig” este în drept să înainteze acţiune în ordine de regres, deoarece la momentul producerii accidentului rutier contractul de asigurare era încheiat cu Dimitriu Marcel.
1 Janău Victor care este vinovat de producerea accidentului nu era inclus în contractul de asigurare. Societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a expediat în adresa pârâtului pretenţie cu privire la achitarea benevolă a despăgubirii de asigurare în mărime de 20 000 lei. Cere reprezentantul Boian Oleg încasarea de la Janău Victor în beneficiul societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” a prejudiciului în mărime de 20 000 lei şi a cheltuielilor de judecată (f.d. 2-3). Prin hotărârea Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015 s-a admis integral cererea de chemare în judecată depusă de societatea pe acţiuni ,,Moldasig”. S-a încasat de la Janău Victor în beneficiul societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” prejudiciul material în mărime de 20 000 lei şi taxa de stat în mărime de 600 lei (f.d.
35, 40-41). La 12 iunie 2015 Janău Victor a declarat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015 (f.d.44-46). Prin mandatul din 29 iunie 2015 avocatul Mazarenco Grigorii a fost împuternicit de Janău Victor să-i acorde asistenţă juridică în instanţa de judecată cu dreptul de a ataca hotărârea judecătorească (f.d. 56). La 19 octombrie 2015 avocatul Mazarenco Grigorii a depus în interesele lui Janău Victor apel suplimentar împotriva hotărârii Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015 (f.d. 58-59). Curtea de Apel Chişinău prin decizia din 03 decembrie 2015 a admis apelul declarat de Janău Victor, a casat hotărârea Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015 şi a emis o nouă hotărâre de respingere a acţiunii.
Prin procura din 04 ianuarie 2016 Adam Gheorghii a fost împuternicit de societatea pe acţiuni ,,Moldasig” să-i reprezinte interesele în instanţa de judecată cu dreptul de a ataca hotărârea judecătorească (f.d. 85). La 29 ianuarie 2016 reprezentantul Adam Gheorghii a declarat în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău din 03 decembrie 2015, solicitând admiterea acestuia, casarea deciziei instanţei de apel şi menţinerea hotărârii primei instanţe. În motivarea cererii de recurs reprezentantul Adam Gheorghii a indicat că instanţa de apel a aplicat eronat art. 22 Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie 2006, deoarece persoana vinovată de producerea accidentului rutier nu poate fi absolvită de răspunderea pentru achitarea despăgubirii în ordine de regres.
În conformitate cu art. 439 alin. (2) Codul de procedură civilă, după parvenirea dosarului, un complet din 3 judecători decide asupra admisibilităţii recursului, dispune expedierea copiei de pe recurs intimatului, cu înştiinţarea despre necesitatea depunerii obligatorii a referinţei timp de o lună de la data primirii acesteia. În cazul neprezentării referinţei în termenul stabilit, admisibilitatea recursului se decide în lipsa acesteia. Prin referinţa depusă la 28 aprilie 2016 avocatul Mazarenco Grigorii în interesele lui Janău Victor a solicitat respingerea cererii de recurs. Completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie prin încheierea din 11 mai 2016 a considerat recursul admisibil fără a prejudicia fondul şi a dispus judecarea acestuia de către completul din 5 judecători.
În conformitate cu art. 441 Codul de procedură civilă, în cazul în care recursul este considerat admisibil, un complet din 5 judecători examinează fondul recursului. 2 În conformitate cu art. 442 alin. (1) Codul de procedură civilă, judecând recursul declarat împotriva deciziei date în apel, instanţa verifică, în limitele invocate în recurs şi în baza referinţei depuse de către intimat, legalitatea hotărârii atacate, fără a administra noi dovezi. În conformitate cu art. 444 Codul de procedură civilă, recursul se examinează fără înştiinţarea participanţilor la proces.
Judecând recursul declarat de reprezentantul Adam Gheorghii în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” în limitele invocate pe baza materialelor din dosar şi a referinţei depuse de avocatul Mazarenco Grigorii în interesele lui Janău Victor, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie consideră că acesta este depus în termen, întemeiat şi care urmează a fi admis cu casarea deciziei instanţei de apel şi menţinerea hotărârii primei instanţe din următoarele motive. În conformitate cu art. 434 Codul de procedură civilă, recursul se declară în termen de 2 luni de la data comunicării hotărârii sau a deciziei integrale. La 29 ianuarie 2016 Curtea de Apel Chişinău a expediat în adresa părţilor copia decizie din 03 decembrie 2015 (f.d.
76). Prin urmare, recursul declarat de reprezentantul Adam Gheorghii în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” la 29 ianuarie 2016 împotriva deciziei din 03 decembrie 2015 este depus în termen. În conformitate cu art. 445 alin. (1) lit. f) Codul de procedură civilă, instanţa, după ce judecă recursul, este în drept să admită recursul, să caseze decizia instanţei de apel şi să menţină hotărârea primei instanţe. Din materialele pricinii rezultă că proprietarul autovehiculului de model VW Transporter, număr de înmatriculare CL AM 436 este Dimitru Marcel (f.d. 13, 13 verso). La 21 septembrie 2012 societatea pe acţiuni ,,Moldasig” şi Dimitru Marcel au încheiat contract de asigurare în privinţa mijlocului de transport de model VW Transporter, anul fabricării 2000, număr de înmatriculare CL AM 436 pentru perioada de la 21 septembrie 2012 până la 20 septembrie 2013 (f.d.
5-6). În baza contractului de asigurare, lui Dimitru Marcel i s-a eliberat poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) în privinţa automobilului cu numerele de înmatriculare CL AM 436 (f.d. 13). Prin procesul-verbal cu privire la contravenţie din 09 august 2013 Janău Victor a fost recunoscut vinovat de comiterea accidentului rutier la 09 august 2013 fiind sancţionat cu amendă în mărime de 40 unităţi convenţionale sau 800 lei (f.d. 14). La 28 august 2014 societatea cu răspundere limitată ,,Claims Manager” a întocmit procesul-verbal de constatare a daunelor nr. D/RCA/13-2162, prin care s-a stabilit deteriorările automobilului de model Renault număr de înmatriculare CP 201 FS (f.d.
18). La 28 august 2014 societatea cu răspundere limitată ,,General Expert” a întocmit actul de evaluare cost-reparaţie nr. 10714, prin care a stabilit suma totală a lucrărilor de reparaţie în mărime de 22 780 (f.d. 19-20). La 04 septembrie 2014 societatea pe acţiuni ,,Moldasig” şi Cioară Ludmila au încheiat acordul nr. D/RCA/13-2162/GE, prin care au convenit că accidentul rutier din 09 august 2013 este caz asigurat şi că mărimea prejudiciului material real suportat este de 20 000 lei (f.d. 12). Prin ordinul societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” din 05 septembrie 2014 s-a dispus de achitat în beneficiul Ludmilei Cioara despăgubirea de asigurare în mărime de 3 20 000 lei şi înaintarea acţiunii de regres împotriva lui Janău Victor în mărime de 20 000 lei (f.d.
23). La 19 septembrie 2014 societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a decis să-i achite persoanei păgubite Cioară Ludmila suma de 20 000 lei (f.d. 8). Prin ordinul de plată din 19 septembrie 2014 societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a achitat Ludmilei Cioara despăgubirea de asigurare în mărime de 20 000 lei (f.d. 4). La 31 octombrie 2014 societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a înaintat lui Janău Victor reclamaţie cu privire la restituirea daunei materiale în mărime de 20 000 lei (f.d. 7). La 02 martie 2015 reprezentantul Boian Oleg a depus în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” cerere de chemare în judecată împotriva lui Janău Victor cu privire la încasarea despăgubirii în ordine de regres şi cheltuielilor de judecată.
Instanţele judecătoreşti au emis hotărârile sus-menţionate. Judecând pricina în ordine de recurs, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a constatat că instanţa de apel a aplicat eronat normele de drept material, iar hotărârea primei instanţe este legală şi urmează a fi menţinută. Conform art. 1329 alin. (1) Codul civil, asigurătorul care a plătit despăgubirea de asigurare preia, în limitele acestei sume, dreptul la creanţă pe care asiguratul sau o altă persoană care a încasat despăgubirea de asigurare îl deţine în raport cu terţul responsabil de producerea pagubei dacă legea sau contractul nu prevede altfel. Conform art. 1415 alin. (1) Codul civil, persoana care a reparat prejudiciul cauzat de o altă persoană are dreptul la o acţiune de regres împotriva acesteia în mărimea despăgubirii plătite persoanei vătămate dacă legea sau contractul nu prevede altfel.
Conform art. 8 alin. (2) şi alin. (21) Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie2006, contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto dintre persoana fizică, cu excepţia întreprinzătorului individual, şi asigurător se încheie în mod obligatoriu: a) cu indicarea persoanelor admise să utilizeze autovehiculul pentru care se încheie contractul (număr limitat de utilizatori); sau b) fără indicarea persoanelor admise să utilizeze autovehiculul pentru care se încheie contractul (număr nelimitat de utilizatori). Nu se consideră asigurat riscul utilizatorului de autovehicul care nu este inclus în contractul de asigurare încheiat în condiţiile alin.(2) lit.a).
Conform art. 15 alin. (1) lit. a) Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie2006, asigurătorul acordă despăgubiri dacă prejudiciile s-au produs din culpa asiguratului sau a utilizatorului de autovehicul, precum şi în cazul în care, la data accidentului: utilizatorul nu este inclus în contractul de asigurare încheiat între posesor şi asigurător. În rubrica 5 din contractul de asigurare încheiat între societatea pe acţiuni ,,Moldasig” şi Dimitru Marcel nu sunt indicate alte persoane care vor fi admise la conducerea autovehiculului (f.d.
6). Aşadar, la momentul producerii accidentului rutier din 09 august 2013, automobilul de model VW Transporter, anul fabricării 2000, număr de înmatriculare CL AM 436 era condus de Janău Victor, persoana vinovată de producerea 4 accidentului şi care nu era inclusă în contractul de asigurare încheiat între posesorul autovehiculului şi asigurătorul de răspundere civilă auto. Conform art. 29 lit. d) Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie 2006, asigurătorul are dreptul să înainteze acţiune de regres persoanei răspunzătoare de producerea pagubelor atunci cînd: persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu este inclusă în contractul de asigurare încheiat între posesorul autovehiculului şi asigurătorul de răspundere civilă auto, cu excepţia situaţiei prevăzute la art.8 alin.(2) lit.b).
În corespundere cu norma de drept citată, societatea pe acţiuni ,,Moldasig” are dreptul să înainteze acţiune în regres persoanei răspunzătoare de producerea pagubelor, pe care le-a achitat Ludmilei Cioară în mărime de 20 000 lei. Instanţa de apel eronat a respins acţiunea pe motiv că procesul-verbal de constatare a pagubelor nr. D/RCA-13/2162 din 25 august 2014 şi acordul de plată a despăgubirilor au fost întocmite în lipsa lui Victor Janău. Or, neparticiparea lui Janău Victor la întocmirea procesului-verbal de constatare a pagubelor nr. D/RCA-13/2162 din 25 august 2014 şi la acordul de plată a despăgubirilor nu lipseşte societatea pe acţiuni ,,Moldasig” de dreptul de a înainta acţiune în regres.
Conform art. 18 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie 2006, la producerea accidentului de autovehicul, asiguratul sau utilizatorul de autovehicul este obligat: în 48 de ore din momentul producerii accidentului, să înştiinţeze asigurătorul care a emis poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare “Carte Verde”; participanţii la accident care deţin poliţe de asigurare RCA şi/sau certificate de asigurare “Carte Verde”, indiferent de rezultatele constatării vinovatului, anunţă asigurătorii respectivi şi sînt obligaţi să nu întreprindă de sine stătător măsuri de reparare a pagubelor.
Nerespectarea de către asigurat sau de către utilizatorul autovehiculului a prevederilor alin.(1) lit.b) şi c) nu îl scuteşte pe asigurător de obligaţia de a plăti despăgubirea, acesta fiind însă în drept să înainteze împotriva asiguratului acţiune de regres privind cheltuielile suplimentare aferente neîndeplinirii prevederilor menţionate. Janău Victor nu a contestat mărirea despăgubirii de asigurare şi prima instanţă corect a admis-o integral în ordine de regres. Argumentele lui Janău Victor şi a avocatului Mazarenco Grigorii că intimatul a reparat în decurs de 24 ore de la producerea accidentului autovehiculul de model Renault Espace, număr de înmatriculare CP 201 FS, condus de Cioara Vasilii şi deteriorat în rezultatul accidentului rutier din 09 august 2013 poartă caracter declarativ şi sunt apreciate critic.
În conformitate cu art. 118 alin. (1) Codul de procedură civilă, fiecare parte trebuie să dovedească circumstanţele pe care le invocă drept temei al pretenţiilor şi obiecţiilor sale dacă legea nu dispune altfel. Contrar acestor prevederi legale, Janău Victor nu a prezentat probe că a reparat autovehiculul deteriorat. Mai mult ca atât, însuşi avocatul Mazarenco Grigorii în referinţa depusă în privinţa cererii de recurs şi în cererea de apel a invocat că Janău Victor a fost în imposibilitate să probeze repararea autovehiculului. 5 Referirea instanţei de apel şi a avocatului Mazarenco Grigorii la prevederile art. 22 alin. (121) Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie 2006 este eronată.
Conform art. 22 alin. (121) Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22 decembrie 2006, asigurătorul care are încheiat contract de asigurare de bunuri cu persoana păgubită este obligat să invite la procesul de constatare a pagubei persoana vinovată şi asigurătorul de răspundere civilă auto al persoanei vinovate, probînd invitaţia printr-un înscris justificativ. Neprezentarea asigurătorului de răspundere civilă auto al persoanei vinovate la data şi locul stabilit nu împiedică asigurătorul de bunuri să constate pagubele ce vor fi opozabile asigurătorului de răspundere civilă auto absent de la procesul de constatare.
Contractul de asigurare cu societatea pe acţiuni ,,Moldasig” a autovehiculului de model VW Transporter, număr de înmatriculare CL AM 436 este încheiat cu Dimitriu Marcel care nu are calitatea de persoană păgubită şi deci prevederile legale citate nu sunt aplicabile în pricina dată. Astfel, din considerentele menţionate şi având în vedere că Curtea de Apel Chişinău a aplicat şi interpretat eronat normele de drept material, iar hotărârea Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015 este legală şi întemeiată, adoptată cu respectarea normelor de drept material şi procedural, cu verificarea şi aprecierea probelor administrate în conformitate cu art. 130 Codul de procedură civilă, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a admite recursul, de a casa decizia instanţei de apel şi de a menţine hotărârea primei instanţe.
În conformitate cu art. 445 alin. (1) lit. f) Codul de procedură civilă, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie d e c i d e : Se admite recursul declarat de reprezentantul Adam Gheorghii în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig”. Se casează decizia Curţii de Apel Chişinău din 03 decembrie 2015 şi se menţine hotărârea Judecătoriei Călăraşi din 15 mai 2015, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de reprezentantul Oleg Boian în interesele societăţii pe acţiuni ,,Moldasig” împotriva lui Janău Victor cu privire la încasarea despăgubirii de asigurare în ordine de regres şi cheltuielilor de judecată. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii.
Preşedinte, Judecătorul: Svetlana Filincova Judecătorii: Galina Stratulat Iurie Bejenaru Dumitru Mardari Sveatoslav Moldovan 6