- Instanța
- Curtea Europeană a Drepturilor Omului
- Data
- 26 iulie 2011
- Stat pârât
- POL
- Articole
- Articolul 1 din Protocolul 1
- Concluzia
- Restul cererii — inadmisibil
- Nicio încălcare — Articolul 1 din Protocolul 1
Iwaszkiewicz împotriva Poloniei
Traducere în română Auto
Reclamanții s-au născut în 1947 și, respectiv, în 1987 și trăiesc în Zapolice. În 1990, primul soț al reclamantului și al doilea tată al reclamantului, dl Henryk Iwaszkiewicz, născut în 1929, a fost acordată o pensie de pensionare în cadrul unui sistem de pensii regulate de pensionare și pe baza primelor pe care le-a plătit în fondul centralizat de asigurare socială. În 1997 el solicită Autorității de Asigurare Socială Zduńska Wola (Zakład Ubezpieczeń Społecznych) să-i acorde o pensie de invaliditate, împreună cu așa-numita „situare veterană” (“uprawnienia kombatackie” - a se vedea punctele 17-21 mai jos) din 1940 până în 1946 a fost închis, împreună cu părinții săi, într-o tabără de muncă din Siberia, în Uniunea Sovietică.
După aceea, dl Iwaszkiewicz a suferit un examen medical. La 17 decembrie 1997, autoritatea de asigurare socială Zduńska Wola a conferit statutului de veteran reclamantului care i-a dat dreptul la pensia de invaliditate a unui veteran. Acesta a constatat, pe baza rezultatelor examinării sale medicale, că boala sa a fost cauzată de deportarea și închisoarea de către autoritățile sovietice în anii 1940. Se pare că în 2001 și 2002 au apărut îndoieli cu privire la exactitatea anumitor examinări medicale, pe baza cărora beneficiile de asigurare socială au fost acordate de către Autoritatea de Asigurare Socială Zduńska Wola.
Prin scrisoarea din 24 octombrie 2002, Procurorul Regional Sieradz a solicitat autorității să revizuiască, în temeiul articolului 114 din Legea din 17 decembrie 1998 privind pensiile de pensionare și de invaliditate (ustawa o emeryturach i locach z sistemu ubezpieczeń Społecznych - a se vedea punctul 22 de mai jos), deciziile finale emise în 115 de cazuri de pensii de invaliditate. Cererea se referă la o anchetă în curs de desfășurare în cazul unui anumit J.S. și al altor medici care evaluează sănătatea reclamanților în scopul procedurii de asigurare socială. Procurorul a susținut că este foarte probabil că în aceste cazuri au apărut nereguli grave în ceea ce privește evaluarea eligibilității reclamanților pentru prestațiile de asigurare socială.
Lista cazurilor atașate la această cerere include cazul dlui Iwaszkiewicz. Nu s-a formulat niciodata o afirmație că decizia din 1997 a fost obținută de dl Iwaszkiewicz într-un mod fraudulent. În decembrie 2002, dl Iwaszkiewicz a fost invitat să facă o proaspătă examinare medicală. După această examinare, Autoritatea de Asigurare Socială Zduńska Wola, prin decizia din 5 martie 2003, a retras pensia de invaliditate a veteranului său, referindu-se la concluziile doctorilor. Ei au constatat că nu a existat nicio legătură cauzală între deportarea sa de către autoritățile sovietice și problemele de sănătate din care a suferit. De la această dată, statutul său a fost acoperit din nou de sistemul regulat de asigurare socială și a avut dreptul la o pensie obișnuită de invaliditate.
El a apelat împotriva acestei decizii la Curtea Regională. 10. În cadrul procedurii judiciare care au urmat, dl Iwaszkiewicz a fost examinat la 10 iunie 2003 de către un cardiolog și la 24 iunie 2003 de către un psihiatru. Potrivit opiniilor lor, el a suferit de numeroase boli grave și a fost complet incapabil de a lucra. Cu toate acestea, au convins că bolile sale au fost cauzate de vârsta lui și nu de deportarea și închisoarea anterioară. 11. La 27 noiembrie 2003, dl Iwaszkiewicz a murit. Reclamanții s-au aderat la procedură ca succesori legali ai acestuia în temeiul dispozițiilor legislației interne care le-au permis în mod expres să solicite plata pensiei sale care acoperă perioada de la data deciziei atacate până la moartea reclamantului, și care le-a dat locus standi în cadrul procedurii (a se vedea punctul 26 de mai jos).
Reclamanții au solicitat plata pensiei de invaliditate a dlui Iwaszkiewicz începând cu 5 martie 2003 până la moartea sa la 27 noiembrie 2003 și au contestat decizia de cedere a statutului de veteran și a pensiei de invaliditate a veteranului său. 12. La 6 august 2004, Curtea regională a respins apelul lor împotriva deciziei din 5 martie 2003. Curtea a avut în vedere opiniile și concluziile experților medicali. În absența unei legături de cauzalitate dintre deportarea dlui Iwaszkiewicz în anii 1940 și starea sa medicală în 2002, el nu a îndeplinit cerințele privind statutul veteranului prevăzute la art. 12 alineatul (3) din Legea din 24 ianuarie 1991 privind Veteranii și Victimele Războiului și Persecuțiile Post-Gărdă (Ustawa o kombatantach oraz niektórych osobach będęcych ofiarami represji woxennych i okresu powojennego - („Legea din 1991”, a se vedea punctul 18 de mai jos).
13. Reclamanții au apelat. Acestea au susținut că hotărârea de primă instanță a fost încălcată cu legile aplicabile, deoarece instanța a acceptat în mod nedrept și illogic că o evaluare medicală care găsește o legătură cauzală între sănătatea reclamantului și suferința sa în trecut, pe baza cărora s-a acordat statutul de veteran și pensia de invaliditate a unui veteran, ar putea fi inversată ulterior. În plus, dl Iwaszkiewicz în vârstă considerabil între 1997 și 2002 și sănătatea sa s-a deteriorat grav. Examinarea medicală efectuată în 2002 nu a putut, prin urmare, să evalueze legătura dintre deportarea și sănătatea sa în momentul în care el a solicitat statutul veteran, existența unei astfel de legături care să fie decisive în ceea ce privește dreptul la acest statut.
Reclamanții au susținut că nu există nicio bază juridică pentru a contesta evaluarea medicală efectuată în timpul examinării cererii inițiale ale dlui Iwaszkiewicz de pensie a unui veteran în 1997, deoarece această pensie a fost acordată prin decizia finală a Autorității de Asigurare Socială. La 10 mai 2005, Curtea de Apel a respins recursul reclamanților, împărtășind concluziile instanței de judecată inferioară. 16. La 28 martie 2006, Curtea Supremă a refuzat să adreseze recursul reclamanților. La 10 aprilie 2006, reclamanții au solicitat instanței să servească pe acestea motivele scrise ale acestui refuz, fără folos. 17. art. 2 din Constituția Poloniei, care a intrat în vigoare la 17 octombrie 1997, spune: „Republica Poloniei este un stat democratic guvernat de lege și pune în aplicare principiile justiției sociale”.
18. În conformitate cu dispozițiile Legii din 24 ianuarie 1991 privind Veteranii și Victimele Războiului și Persecuțiile Post-Război (Ustawa o kombatantach oraz niektórych osobach będęcych ofiarami represji woxennych i okresu powojennego - „Legea din 1991”), veteranii au dreptul la statut privilegiat în comparație cu alți angajați sau persoane pensionate. Această situație include, de exemplu, o vârstă mai mică de pensionare și diferite prestații financiare plătite în plus față de pensia normală calculată în conformitate cu normele sistemului general de asigurări sociale. În special, se utilizează o metodă deosebit de favorabilă pentru calcularea perioadelor de ocupare a forței de muncă în ceea ce privește veteranii.
19. În momentul în care reclamantul a fost cedat din „situarea sa veterană”, un veteran pensionat a avut dreptul, printre altele, la un „beneficiu veteran” egal cu 10% din salariul lunar mediu din sectorul public; o reducere a tarifului de 50% pentru călătoria prin transportul municipal, autobuzele feroviare și autobuzele publice de distanță lungă; o alocație specială care acoperă 50% din cheltuielile gospodăriei, precum electricitatea, gazul și încălzirea; și o reducere a 50% pentru asigurarea autovehiculului. 20. Secțiunea 4 alin. (3) lit. (b) din Legea din 1991 prevede că dispozițiile sale se aplică și persoanelor care au fost supuse deportarii forțate în Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial și după aceea.
21. În temeiul articolului 12 alineatul (1) din Legea din 1991, veteranii care au dobândit statutul de război sau de invalidi militari (care au fost declarați inadecvați pentru muncă și ale căror boli au fost cauzate, printre altele, deportarea în condițiile prevăzute la art. 4 alineatul (3) litera (b) din Legea din 1991) au dreptul de a primi beneficii definite în Legea din 1974 privind războaiele și invalidele militare (ustawa o zaopatrzeniu inwalidów woxennych lub wojskowych – „Legea din 1974”), inclusiv, în special, pensia de invaliditate a veteranului (renta inwalidy wojennego).
În conformitate cu art. 12 alin. (2) din Legea din 1991, anumite membri ai familiei, inclusiv văduvele și văduvi în vârstă de peste cincizeci de ani, cei care sunt invalidi și cei care cresc copii cu vârsta sub șaisprezece ani, precum și anumite categorii de copii, au dreptul la anumite beneficii prevăzute de Legea din 1974. În special, Legea din 1974 prevede că acestea au dreptul la beneficii familiale (renta rodzinna). În momentul material, dacă existau doi membri de familie eligibili pentru acest beneficiu, aceasta trebuia să le fie plătită în valoare de 80% dintr-o sumă de bază de 1.175 złoty polonez (PLN). 22. În temeiul articolului 26 din Legea din 1991, o persoană cedată de statutul de veteran își menține dreptul la pensia calculată în temeiul normelor aplicabile regimului general de asigurări sociale.
23. Secțiunea 114 din Legea din 17 decembrie 1998 privind pensiile de pensionare și de invaliditate plătite de la Fondul de asigurare socială (ustawa o emeryturach i loyerach z sistemu ubezpieczeń Społecznych – „Legea din 1998”), care se aplică de la 1 ianuarie 1999 până la 1 iulie 2004, se citește: „Dreptul la prestații sau valoarea prestațiilor va fi reevaluat la cererea persoanei în cauză, sau ex officio, dacă, după validarea deciziei privind prestațiile, se prezintă noi dovezi sau circumstanțele care existau înainte de a emite decizia și care au un impact asupra dreptului la prestații sau asupra sumelor lor sunt descoperite.” 24. Curtea de Apel Katowice, într-o hotărâre din 30 mai 2001 (II AUA 2508/00), a susținut că dispozițiile legislației privind asigurările sociale, în special art. 114 din Legea din 1998, au permis redeschiderea procedurii încheiate prin o decizie finală de acordare a unei beneficii numai în cazul în care au existat noi dovezi sau circumstanțe preexistente înainte de decizia respectivă, după ce decizia respectivă a devenit definitivă.
25. Aceeași instanță, într-o hotărâre din 10 iulie 2003 (III AUA 1512/03), a susținut că imposibilitatea juridică de aplicare a art. 114 în situațiile în care beneficiile au fost acordate, în ciuda condițiilor de eligibilitate care nu au fost îndeplinite, ar fi constituit o aprobare a deciziilor emise în încălcarea manifestă a legii fondamentale. 26. Curtea Supremă a hotărât la 8 iulie 2005 (Regatul Unit 11/05) că, în contextul procedurilor de asigurare socială, principiul res judicata a funcționat diferit de în contextul deciziilor judiciare în cazurile civile, într-un mod care a limitat semnificația practică. Deciziile judiciare din cadrul acestei proceduri au stabilit relații juridice între persoana asigurată și sistemul de asigurare pe baza situației existente atunci când au fost adoptate astfel de decizii.
Noile evoluții, relevante în ceea ce privește respectarea cerințelor de eligibilitate, ar putea justifica modificările acestor relații juridice. 27. Legea din 13 octombrie 1998 privind sistemul de asigurare socială (Ustawa o systemie ubezpieczeń Społecznych), prevede că, în cazul în care o persoană cu drept de a primi prestații de asigurare socială prevăzute de această lege moare, beneficiile datorate până la data morții sale trebuie plătite soțului sau copiilor care trăiesc în aceeași casă. 28. Acesta prevede, de asemenea, că soțul și copiii afectați au dreptul de a participa la procedura privind eligibilitatea pentru prestațiile de asigurări sociale în cazul în care reclamantul a murit în timp ce sunt în așteptare.
5. The applicants were born in 1947 and 1987 respectively and live in Zapolice. 6. In 1990 the first applicant’s husband and the second applicant’s father, Mr Henryk Iwaszkiewicz, born in 1929, was granted a retirement pension under a regular retirement pension scheme and on the strength of premiums which he had been paying into the centralised social insurance fund. In 1997 he requested the Zduńska Wola Social Insurance Authority (Zakład Ubezpieczeń Społecznych) to grant him a disability pension, together with so-called “veteran status” (“uprawnienia kombatanckie” - see paragraphs 17 to 21 below) since from 1940 to 1946 he had been imprisoned, together with his parents, in a labour camp in Siberia in the Soviet Union.
Subsequently, Mr Iwaszkiewicz underwent a medical examination. 7. On 17 December 1997 the Zduńska Wola Social Insurance Authority conferred veteran status on the applicant which entitled him to a veteran’s disability pension. It found, on the basis of the results of his medical examination, that his ill-health had been caused by his deportation and imprisonment by the Soviet authorities in the 1940s. 8. Apparently in 2001 and 2002 doubts arose as to the accuracy of certain medical examinations, on the basis of which social insurance benefits had been granted by the Zduńska Wola Social Insurance Authority. By a letter of 24 October 2002 the Sieradz Regional Prosecutor requested that Authority to review, under section 114 of the Law of 17 December 1998 on retirement and disability pensions (ustawa o emeryturach i rentach z systemu ubezpieczeń społecznych - see paragraph 22 below), the final decisions issued in 115 disability pension cases.
The request referred to a pending investigation in the case of a certain J.S. and other doctors who had been assessing claimants’ health for the purposes of social insurance proceedings. The prosecutor submitted that it was highly likely that in those cases serious irregularities concerning the assessment of the claimants’ eligibility for social insurance benefits had occurred. The list of cases attached to that request included Mr Iwaszkiewicz’s case. No allegation was ever made that the 1997 decision had been obtained by Mr Iwaszkiewicz in a fraudulent manner. 9. In December 2002 Mr Iwaszkiewicz was invited to undergo a fresh medical examination. After that examination the Zduńska Wola Social Insurance Authority, by a decision of 5 March 2003, withdrew his veteran’s disability pension, referring to the doctors’ conclusions.
They found that there had been no causal link between his deportation by the Soviet authorities and the health problems from which he suffered. From that date onwards his status was again covered by the regular social insurance scheme and he was entitled to an ordinary disability pension. He appealed against that decision to the Łódź Regional Court. 10. During the ensuing judicial proceedings, Mr Iwaszkiewicz was examined on 10 June 2003 by a cardiologist and on 24 June 2003 by a psychiatrist. According to their opinions, he suffered from numerous serious ailments and he was completely unable to work. However, they concurred that his ailments had been caused by his age and not by his earlier deportation and imprisonment.
11. On 27 November 2003 Mr Iwaszkiewicz died. The applicants joined the proceedings as his legal successors under the provisions of domestic law which expressly allowed them to seek payment of his pension covering the period from the date of the contested decision until the plaintiff’s death, and which gave them locus standi in the proceedings (see paragraph 26 below). The applicants sought payment of Mr Iwaszkiewicz’s veteran’s disability pension from 5 March 2003 until his death on 27 November 2003 and challenged the decision divesting him of his veteran’s status and of his veteran’s disability pension. 12. On 6 August 2004 the Łódź Regional Court dismissed their appeal against the decision of 5 March 2003. The court had regard to the medical experts’ opinions and findings.
It held that in the absence of a causal link between Mr Iwaszkiewicz’s deportation in the 1940s and his medical condition in 2002, he did not meet the requirements for veteran’s status laid down in section 12 (3) of the Law of 24 January 1991 on Veterans and Victims of War and Post-War Persecutions (Ustawa o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego - the (“the 1991 Law,” see paragraph 18 below). 13. The applicants appealed. They submitted that the first-instance judgment was in breach of the applicable laws, in that the court had wrongly and illogically accepted that a medical assessment finding a causal link between the claimant’s health and his or her suffering in the past, on the strength of which veteran’s status and a veteran’s disability pension had been granted, could later be reversed.
The existence of a causal link was not something that could reasonably change over time. 14. Furthermore, Mr Iwaszkiewicz had considerably aged between 1997 and 2002 and his health had seriously deteriorated throughout that time. The medical examination carried out in 2002 could not therefore assess the link between the deportation and his health at the time when he applied for veteran’s status, the existence of such a link being decisive for entitlement to that status to arise. The applicants argued that there was no legal basis on which to challenge the medical assessment made during the examination of Mr Iwaszkiewicz’s original request for a veteran’s pension in 1997, as this pension had been granted by way of a final decision of the Social Insurance Authority.
The contested decision of 5 March 2003 had also violated the principle that acquired rights should not be taken away. 15. On 10 May 2005 the Łódź Court of Appeal dismissed the applicants’ appeal, sharing the conclusions of the lower court. 16. On 28 March 2006 the Supreme Court refused to entertain the applicants’ cassation appeal. On 10 April 2006 the applicants requested the court to serve on them the written grounds for that refusal, to no avail.
17. Article 2 of the Constitution of Poland, which entered into force on 17 October 1997, reads: “The Republic of Poland shall be a democratic State ruled by law and implementing the principles of social justice.” 18. Under the provisions of the Law of 24 January 1991 on Veterans and Victims of War and Post-War Persecutions (Ustawa o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego - “the 1991 Law”), veterans are entitled to privileged status in comparison with other employees or retired persons. This status includes, for example, a lower age of retirement and various financial benefits paid in addition to the normal pension calculated in accordance with the rules of the general social insurance system.
In particular, an especially favourable method for calculating periods of employment is used in respect of veterans. 19. At the time when the applicant was divested of his “veteran status”, a retired veteran was, inter alia, entitled to a “veteran’s benefit” equal to 10% of the average monthly salary in the public sector; a fare discount of 50% on travel by municipal transport, rail and public long-distance buses; a special allowance covering 50% of such household expenses as electricity, gas and heating; and a discount of 50% on motor-vehicle insurance. 20. Section 4 (3) (b) of the 1991 Law provides that its provisions also apply to persons who have been subjected to forced deportation to the Soviet Union during the Second World War and afterwards.
21. Under section 12 (1) of the 1991 Law, veterans who have acquired the status of war or military invalids (that is to say, who have been declared unfit for work and whose ailments have been caused by, inter alia, deportation in conditions provided for by section 4 (3) (b) of the 1991 Law) are entitled to receive benefits defined in the 1974 Law on War and Military Invalids (ustawa o zaopatrzeniu inwalidów wojennych lub wojskowych – “the 1974 Law”) including, in particular, veteran’s disability pension (renta inwalidy wojennego). Pursuant to section 12 (2) of the 1991 Law, certain family members, including widows and widowers aged over fifty, those who are invalids themselves and those who raise children under sixteen years of age, and also certain categories of children, are entitled to certain benefits provided for by the 1974 Law.
In particular, the 1974 Law provides that they are entitled to family benefit (renta rodzinna). At the material time, if there were two family members eligible for that benefit, it was to be paid to them in the amount of 80% of a basic amount of 1,175 Polish złotys (PLN). 22. Under section 26 of the 1991 Law, a person divested of veteran’s status retains an entitlement to his or her pension calculated under the rules applicable to the general social insurance scheme.
23. Section 114 of the Law of 17 December 1998 on retirement and disability pensions paid from the Social Insurance Fund (ustawa o emeryturach i rentach z systemu ubezpieczeń społecznych – “the 1998 Law”), applicable from 1 January 1999 until 1 July 2004, read: “The right to benefits or the amount of benefits will be reassessed upon application by the person concerned, or ex officio, if, after the validation of the decision concerning benefits, new evidence is submitted or circumstances which had existed before issuing the decision and which have an impact on the right to benefits or on their amount are discovered.” 24. The Katowice Court of Appeal, in a judgment of 30 May 2001 (II AUa 2508/00), held that the provisions of the social insurance legislation, in particular section 114 of the 1998 Law, allowed for the reopening of proceedings terminated by a final decision awarding a benefit only where new evidence or circumstances pre-existing prior to that decision came to light after that decision had become final.
25. The same court, in a judgment of 10 July 2003 (III AUa 1512/03), held that the legal impossibility of applying section 114 in situations where benefits had been awarded, despite the eligibility conditions not having been satisfied, would have been tantamount to endorsing decisions issued in manifest breach of substantive law. 26. The Supreme Court held on 8 July 2005 (I UK 11/05) that in the context of social insurance proceedings the principle of res judicata operated differently than in the context of judicial decisions in civil cases, in a manner which limited its practical significance. Judicial decisions given in such proceedings established legal relationships between the insured person and the insurance system on the basis of the situation existing when such decisions were given.
New developments, relevant to the question of compliance with the eligibility requirements, could justify changes in these legal relationships. 27. The Law of 13 October 1998 on the social insurance system (Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych), in its section 136, provides that if a person entitled to receive social insurance benefits provided for by that law dies, the benefits due until the date of his or her death are to be paid to his or her spouse and children living in the same household. 28. It further provides that the affected spouse and children have a right to participate in the proceedings concerning eligibility for social insurance benefits if the claimant died whilst they are pending.